Aleksandar Trifunović: Srpsko odricanje od ZAVNOBIHa istorijski i ljudski je katastrofalna odluka

ZAVNOBIH kao multietnički proglas i civilizacijski poklič ne mogu obilježavati nacionalisti

25. novembar 2022, 10:36

ZAVNOBiH, dan kada je Bosna i Hercegovina uspostavljena kao federalna jedinice nove Jugoslavije je jedan od najvažnijih praznika naroda u Bosni i Hercegovini. Samim tim, jedan je od najvažnijih i srpskih praznika, koji je u istoriji zapisan kao važan datum antifašističke i borbe za slobodu u kojij su desetine hiljada pripadnika naroda BH izgubili svoje živote, herojski. Jedan od najvažnijih govora u Mrkonjić Gradu održali su Rada Vranješević i Đuro Pucar. ZAVNOBIH nema ni jednu negativnu poruku ili ideju, naprotiv, jedna od osnovnih je da su svi narodi u BiH ravnopravni i da ne smije biti tlačenja jednog naroda od strane drugog.

Tog dana u Mrkonjić Gradu nastala je i ova rečenica:

“Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata.”

To što su trenutno narodi u BIH gdje god su većiha, govna prema manjini, ne umanjuje potrebu da se ovaj datum obilježava. NAPROTIV, povećava je, ako ništa kao podsjetnik da je civilizacijski nivo koji smo imali prije sedamdeset godina bio veći nego civilizacijski nivo koji imamo sada.

Narodna skupština Republike Srpske 22. jula 1993. godine proglasila je u Mrkonjić Gradu nevažećim za srpski narod sve odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH /ZAVNOBiH/ sa zasjedanja održanog 25. novembra 1943. godine u tom mjestu.

To što Srbi ne proslavljaju ovaj datum je katastrofalna i kukavička odluka. Odricanje od Bosne i Hercegovine je jedan od najvecih gresaka i najglupljih insistiranja srpske politike, jer podrazumijeva odricanje i od jednog od najvažnijih perioda srpske istorije u BiH, narodnooslobodilačke borbe, a ZAVNOBIH to jeste, jedan od najvažnijih datuma ovih naroda.

Smatrati iznuđeni mirovni sporazum potpisan u američkoj bazi u Dejtonu, sa ciljem da zaustavi rat, koji jeste važan, važnijim od sporazuma potpisanog rukama partizanskih heroja koji su izborili slobodu od fašizma je malopametno i neznalački i nanosi nenadoknadivu štetu ne samo prošlosti, nego i budućnosti.

Sa druge strane, slaviti ZAVNOBIH onako kako ti to odgovara, uzimajući od njega dijelove koji ti politički odgovaraju je licemjerno. Prvo, vijećnici ZAVNOBiH-a nisu ni u snu sanjali da uspostave nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Njihovo opredjeljenje je bilo jugoslovensko, i Bosna i Hercegovina je uspostavljena kao federalna jedinice nove Jugoslavije. Nasuprot tome, mnogi koji danas obilježavaju 25. novembar već su od 1990. godine negirali Jugoslaviju, čime su napustili jedan od bitnih principa ZAVNOBiH-a.

Drugo, ZAVNOBIH kao multietnički proglas i civilizacijski poklič ne mogu obilježavati nacionalisti, tačka.

Da zaključimo, ova država će preživjeti, a da li će preživjeti ovi ljudi, to je već ozbiljno pitanje…

Vraćao sam onomad za Banja Luku iz Sarajeva na 25. novembar, dijelom i putevima ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a, rupa na rupi, odroni ..voziš se i ne znaš šta te čeka jer u ovoj zemlji na putu je jedino siguran saobraćajac...slušao sam emisiju na radiju, tema zašto će današnji dan u Federaciji BiH biti neradan a u Republici Srpskoj radan, još jedan prigodni razgovor o formi, a ne o suštini...za preko 550 000 nezaposlenih u eteru ove vukojebine svaki dan i jeste neradan, ali to nije tema ...i reže tako istoričari jedni na druge, učili po jednom a sada podučavaju po drugom programu ... kad im ponestane argumenata i kad već ne znaju kako da objasne žive po nepisanom pravilu učitelji potežu mrtve...vaskrsavaju i jurišaju ustaše, četnici i partizani radiotalasima...istovremno unuci im zapišavaju spomenike i kosturnice, tragove antifašizma zarasle u korovu...rođaci, u malo sam stvari siguran, ali u jedno jesam, ti čestiti partizani i antifašisti siguno nisu hrabro svojim kostima temeljili ovu zemlju zarad nas ovakvih i ološa koje smo izabrali da nas vode, ološa zbog kojih ova zemlja zaista i nije ni srpska, ni muslimanska ni hrvatska nego samo i isključivo Njihova...