Hoće li uvođenjem Pokreta za državu Dodik biti manje destruktivan prema Bošnjacima?

Milorad Dodik jedan je od najmoćnijih, ali i najdestruktivnijih političara u Bosni i Hercegovini. Proteklih godina mržnja i širenje netrepeljivosti bila je odlika Dodikovog javnog djelovanja. Najviše destruktivnosti i širenja govora mržnje Dodik je pokazivao prema Bošnjacima. Za hodže je rekao da arlauču, Bošnjački identitet često negira, osporava pravo djeci da uče bosanski jezik. “Bošnjaci su konvertiti i podanički narod, a ne državotvorni”, govorio je Dodik.

Mržnju prema Bošnjacima Dodik se, bez obzira u koje svrhe je koristi, ne krije, a izgleda da to za sada ne smeta ni Bošnjacima koji sjede u Vladi Republike Srpske kojom stvarno upravlja Dodik. No činjenica da je u koaliciji sa stranaka čiji su lider Bošnjaci na državno nivou, te sa Pokretom za državu u Republici Srpskoj, daje nadu da bi Dodik možda mogao smanjiti svoj govor mržnje i biti manje destruktivan.

No, Dodik je prije nekoliko dana ponovo imao izliv mržnje kada je odgovarajući na izjavu narodnog poslanika Ramiza Salkića izjavio   da su “Srbi u RS-u hrišćani već 1.300 godina, Salkićevi su, u najboljem slučaju, muslimani oko 400 godina, a to su postali primivši islam turskom okupacijom BiH i promjenom vjere.”

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodikove riječi slušao je i novi ministar u Vladi Republike Srpske Sevlid Hurtić, pa se postavlja pitanje da li će Dodik povući ručnu i biti pristojniji u odnosu prema Bošnjacima. S njima sada svojevoljno sarađuje i nije morao s njima u koaliciju, kao što je to slučaj sa državnim nivoom.

Politička analitičarka Ivana Marić vjeruje da bi Dodik mogao ublažiti svoje stavove i izjave jer su do sada vladajuće, nacionalne stranke HDZ, SNSD, SDA i DF prethodni mandat obilježile stalnim nacionalnim svađama i provokacijama, a nova koalicija bi trebalo da bude drugačija.

“Njihova vladavina je bilježena neradom, blokadama, aferama i širenjem mržnje. Zahvaljujući uspješnom izazivanju straha među narodima, svi oni su dobili veliki broj glasova. U novoj vladajućoj koaliciji, koja je uspostavljena na državnom i entitetskom nivou, SDA i DF će zamijeniti stranke koje predvodi SDP. Samo ta mala promjena je već sada jasno dovela do spuštanja nacionalnih tenzija i veće suradnje i povjerenja”, kaže Marić za BUKU.

Ona je mišljenja da su dosadašnje neprimjerene i neprihvatljive izjave Milorada Dodika bile hranjene i potezima lidera DF-a i SDA.

“Tek sada postaje jasno koliko je pogrešna i radikalna politika Izetbegovića i Komšića doprinijela pogoršanju političke situacije u državi i koliko su opstrukcije i radikalizam Dodika i Čovića bile reakcija na provokacije SDA i DF-a. Ukoliko se nastavi odnos povjerenja između nove koalicije to će sigurno značiti i više rada, a manje blokada i provokacija, posebno nacionalnih provokacija na svim nivoima vlasti”, mišljenja je Marić

Novinarka i aktivistkinja Gordana Katana mišljenja je da će Dodik nastaviti sa svojim destruktivnim i huškačkim djelovanjem. Vjerovati da će ga nova koalicija promijeniti za nju je naivno.

“Treba biti krajnje naivan pa povjerovati da će Milorad Dodik , samo zato što je SDA zamijenila Osmorka na nivou BiH i zato što je jedan ministar u Vladi RS iz Pokreta za državu, odustati od, po BiH, destruktivne politike. Njemu interesi BiH ni njenih građana nikada nisu bili bitni i stoga ćemo svjedočiti i dalje opstrukcijama, čak i po cijenu da to ide na štetu evropskog puta države“, rekla je Katana za BUKU.

Činjenica da u Vladi Republike Srpske sada sjedi i jedan ministar iz Pokreta za državu neće imati uticaja na Dodikove javne istupe i destruktivno djelovanje, mišljenja je politička analitičarka Tanja Topić.

“Ne bih to dovodila uopšte u uzročno-posljedičnu vezu. Smanjenje destruktivnosti nema nikakve veze sa imenovanjem ministra iz Pokreta za državu. Imali smo ministre Bošnjake iz reda iste politčke opcije koja je godinama na vlasti, pa su često slušali najgrublje uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Ako je to njima bilo prihvatljivo, mislim da neće uticati ni na faktore destrukcije da smanje svoju količinu vrijeđanja, a bivstovanje u vlasti može samo značiti da će oni koji budu izloženi uvredama progutati žabu. Upravo su oni koji su najviše bili izloženi destrukciji uvredljive retorike pohitali da naglase kako su se ti koji su ih vrijeđali preko noći promijenili. Meni je teško povjerovati da vuk ćud tako lako mijenja“, kaže Topić.

Za novinara Seada Numanovića su nerealna očekivanja da će Milorad Dodik promijeniti ćud, sada kada je u “ljubavnom političkom zagrljaju s Osmorkom na državnom, odnosno Pokretom za Državu na entitetskom nivou.

„Ima niz razloga zašto Dodik neće promijeniti ćud, ma koliko “dlaku” – retoriku mijenjao. A i vidjeli smo ga toliko puta u različitim izdanjima – ovisno o tome koji su mikrofoni ispred njega. Nekad “medi”, čovjek bi rekao da je “ograisao”, a nekad – mnogo češće – “riga vatru”, ne štedi uvrede, koristi najprizemniji riječnik… E, to je taj – pravi Dodik. Drzman, primitivan, poganog jezika, sav u grčku i gardu kao da hoće da se bije… I to redovno pali i kod birača“, komentariše Numanović za BUKU.

Dodikov odnos prema saradnicima i Bošnjacima ne smeta ni onima koje vrijeđa, ali ni međunarodnoj zajednici koja ga toleriše.

„Prolazi i kod stranaca koji ga, kao, preziru, ali ga istinski poštuju jer je “sila”. “Baja”, kako sam Dodik za sebe volio reći. Dakle, ne očekujem “omekšavanje” retorike. A ne očekujem ni “omekšavanje” djela. Dodik je svašta, ali su mu principi – ništa. Ad hoc će pristati na sve. A odmah potom – kao da ništa nije bilo – nastaviti po svome. Sjećam se, davno je bilo i Dodik nije bio neki “faktor” ali se i njega pitalo oko nekog imenovanja, neke institucije – da ne ulazimo u detalje. Dodik je glat obećao da će uraditi kako strancima odgovara. A onda je uradio suprotno! Kada su ga isti ti stranci “pritisnuli” – što ih slaga – on se prvo pravio nevješt. A onda je rekao – “ja to obećao?”. Stranci su mu odgovorili da jeste. “Ja obećao – ja slagao”, nonšalantno je uzvratio izazvavši grohotan smijeh dotad ljutih stranaca. I prošlo mu je“, skeptičan je Numanović.

Dok jedni vjeruju da će Dodik sada biti pristojniji, većina naših sagovornika, poučena iskustvom, vjeruje da će Dodik nastaviti po starom – vrijeđati, bahatiti se, omalovažavati.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije