U BiH karikatura izumire


BUKA: Nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda u danskim medijima, podigla se velika prašina, interkontinentalna. Da li je ova vrsta interesa povećala potražnju karikaturista na BiH tržištu ? Ima li politička karikatura svoju publiku u BiH ?

Nina Hadžić: Po onom sto sam vidjela, karikatura polako izumire, ne samo u BiH, nego i u regionu. Jeftinije je platiti fotografju, čiji je sadrzaj zanimljiv, nego kvalitetnu (tehnički I idejno) karikaturu. Neki od naših najčitanijih “nezavisnih” političkih magazina, unutar svog sadržaja se ne usuđuju da objave karikaturu politički satiričnog sadržaja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako objašnjavaš da je cijela politička scena u BiH komična sama od sebe, a opet ima tako malo karikatura?

Samo stvaranje karikature, na način koji ja koristim oduzima puno vremena i unikatan je. A novčana vrijednost mu je mizerna (u BH). Stoga većina karikaturista koriste mix medij, odnosno kolaž karikaturu (poput legendarne, odavno ugašene “Polikite”) ili jednostavan crtež.

Projekat u kome si donedavno učestvovala,  Hrastovina & Bukovina, je na vrlo visokom nivou produkcije pokrenuo komentarisanje politike kroz crtež. Da li ste imali i konkretne koristi u vidu češćeg angažovanja u medijima i potražnje za crtežima?

Više manje, generalno svi su oduševljeni projektom u biti, mada angažovanje takvog profila umjetnika iziskuje posebne novčane nadoknade. Kao što si rekao nisam više dio tog projekta i momentalno radim kao freelancer . Najviše imam ponuda za komercijalne, a nešto manje za politički satirične karikature.

Crtež govori više od riječi i može biti nadnacionalan, što je neki preduslov potrage za normalnim u BiH. Tom logikom karikatura bi nas sve moga nasmijati. Imaš li osjećaj da je to tako ili smo se možda zaboravili i šaliti?

U BiH su se svi  jednoglasno slozili u jednoj stvar; da su nezadovoljni, da su izmanipulirani sa svih strana, da se valjamo u blatu, da nam je i sama država karikatura. Tako umrljani i zbunjeni , smješni smo sami sebi prije svega, a onda široj javnosti. Pa gdje da poželis bolju karikaturu za nasmijati se!

Koji su ti dalji planovi ?

Planova uvijek ima. Neki su realno ostvarljivi, poput izložbi, prezentacija i evenata. Dok oni drugi su za sad fikcija, poput animiranja tih istih karikatura ili kreiranja cjelovečernjeg, odnosno serijala, animiranih filmova. Velik je to zahvat i valja ga temeljito pripremiti.

 

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije