<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ŠTA MORATE IMATI U KUĆI? Njemačka ministrica savjetovala kako se pripremiti za vanredne situacije

Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke Nancy Faeser dala je savjete kako se pripremiti za vanredne situacije. Ministrica kaže kako treba preduzeti mjere opreza u slučaju krize.

06. maj 2022, 11:11

S obzirom na ruske prijetnje Zapadu, ljudi u Njemačkoj su zabrinuti, pa reakcija ministrice ne čudi, pišu njemački mediji.

Ministrica je objavila popis koji je sastavio Federalni ured za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama. U popisu je navedeno što morate imati u kući u slučaju krize.

Ovdje se prvenstveno misli na hranu, koje morate imati za najmanje deset dana. Osim toga nužni su vam lijekovi, zavoji, svijeće, baterije i prijenosni radio.

“U slučaju katastrofe kao što su poplave, nestanak struje, oluje postoji rizik da ćete hranu teško nabaviti. Stoga se na vrijeme pobrinite za hranu. Vaš je cilj preživjeti 10 dana bez kupovine. Hoćete li i koliko uštedjeti to je osobna odluka”, navedeno je u popisu koji je objavio portal Fenix

Primjer 10-dnevne zalihe pića i hrane za jednu osobu. To je dovoljno da pokrije dnevne energetske potrebe (oko 2.200 kalorija):

20 litara vode (ili pijte vodu iz slavine) 3,5 kilograma žitarica, žitnih proizvoda, kruha, krumpira, tjestenine i riže (ukupno) 2,5 kilograma voća (u limenkama ili staklenkama) i orašastih plodova 4 kilograma mahunarki i povrća (u limenkama ili staklenkama) 2,6 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda 1,5 kilograma ribe, mesa i jaja ili jaja u prahu (jaje u prahu ima rok trajanja nekoliko godina) 0,4 kilograma masti i ulja Namirnice koje nije potrebno zagrijavati ili kuhati (šećer, med, čokolada, brašno, instant juha, tvrdi kolačići, pereci) – količina po želji

Cijelu listu pročitajte ovdje