<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Papa Franjo sugerisao da bi istospolni brakovi mogli dobiti blagoslov Vatikana

Preokret u odnosu na trenutni službeni stav Vatikana

03. oktobar 2023, 1:10

Papa Franjo je sugerirsao je da bi moglo biti načina da se blagoslove istospolne zajednice, odgovarajući petorici konzervativnih kardinala koji su ga pozvali da potvrdi crkveno učenje o homoseksualnosti uoči velikog sastanka na kojem su LGBTQ+ katolici na dnevnom redu, prenosi Guardian.

Vatikan je u ponedjeljak objavio pismo koje je Franjo napisao kardinalima 11. jula nakon što je dan ranije od njih primio popis od pet pitanja. U njemu Franjo sugeriše da bi se takvi blagoslovi mogli proučavati ako ne bi brkali blagoslov sa sakramentalnim brakom.

Ministarstvo za novine, koje se zalaže za LGBTQ+ katolike, reklo je da pismo "značajno unapređuje" napore da LGBTQ+ katolici budu dobrodošli u crkvi i predstavlja veliki korak ka dokidanju njihove marginalizacije.

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica muškarca i žene. Kao rezultat toga, dugo se protivi homoseksualnim brakovima. Međutim, Franjo je izrazio podršku građanskim zakonima koji proširuju zakonska prava na istospolne supružnike, a katolički sveštenici u dijelovima Evrope blagosiljaju istospolne zajednice bez osude Vatikana.

Franjin odgovor kardinalima, međutim, označava preokret u odnosu na trenutni službeni stav Vatikana. U objašnjenju iz 2021. Kongregacija za doktrinu vjere rekla je da crkva ne može blagosloviti homoseksualne zajednice jer “Bog ne može blagosloviti grijeh”.

Franjo je u svojoj novoj poslanici ponovio da je brak zajednica između muškarca i žene. No, odgovarajući na pitanje kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da “pastoralna ljubav” zahtijeva strpljenje i razumijevanje, te da sveštenici ne mogu postati suci “koji samo niječu, odbacuju i isključuju”.

“Iz tog razloga, pastoralna razboritost mora na odgovarajući način razlučiti postoje li oblici blagoslova, koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešno shvatanje braka”, napisao je. „Jer kada se traži blagoslov, izražava se molba za pomoć od Boga, molba da možemo živjeti bolje, povjerenje u oca koji nam može pomoći da živimo bolje.“

Rekao je da postoje situacije koje objektivno "moralno nisu prihvatljive", ali ista "pastoralna ljubav" zahtijeva da se s ljudima postupa kao s grešnicima koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Franjo je dodao da nema potrebe da biskupije ili biskupske konferencije pretvore takvo pastoralno milosrđe u fiksne norme ili protokole, rekavši da se to pitanje može rješavati od slučaja do slučaja “jer život Crkve teče kanalima izvan normi. ”.