Mladi par u Iranu objavio snimak svog plesa na ulici. Osuđeni su na po 10,5 godina zatvora

Sud u Iranu osudio je mladića i njegovu djevojku na po 10 i pol godina zatvora nakon što su na društvenim mrežama objavili video u kojem plešu u blizini teheranskog trga Azadi, izvijestila je jučer Ljudskopravaška aktivistička novinska agencija (HRANA).

31. januar 2023, 1:59

Par koji je uhapšen 1. novembra prošle godine u svojoj kući nakon objave videa takođe je osuđen na dvogodišnju zabranu korištenja interneta i napuštanja zemlje, piše Al Arabiya.

Astiazh Haghighi i Amir-Mohammad Ahmadi, oboje u svojim ranim 20-ima, optuženi su za "širenje korupcije i poroka", "okupljanje i tajni dogovor s namjerom narušavanja nacionalne sigurnosti" i sudjelovanje u proturežimskoj propagandi. Presudu je donio Revolucionarni sud u Teheranu na čelu s Abolqasemom Salavatijem, ozloglašenim sucem poznatim po izricanju strogih kazni pojedincima koji se smatraju prijetnjom Islamskoj Republici.

Aktivisti iz HRANA-e objavili su kako je paru uskraćeno pravno zastupanje tokom sudskog postupka pozivajući se na izvor blizak Haghighievoj obitelji. Iranske vlasti nisu komentirale slučaj, a presuda je donesena u trenutku kad vlast pokušava ugušiti višemjesečne proteste protiv režima koji su započeli nakon smrti iranske Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra.

22-godišnja Amini preminula je nedugo nakon što ju je uhapsila teheranska policija za moral zbog navodnog nepridržavanja strogih režimskih pravila za nošenje hidžaba. Vlast je pokušala nasilno ugušiti proteste, koji su brzo eskalirali u pozive na rušenje Islamske Republike, što je rezultiralo smrću više stotina i hapšenjem više hiljada ljudi, piše Index.