<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko je Ruskinja koju Haag želi uhapsiti zajedno s Putinom?

Usvojila tinejdžera iz Ukrajine

19. mart 2023, 7:33

MEĐUNARODNI KAZNENI SUD (ICC) izdao je naloge za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske povjerenice za prava djece Marije Lvova-Belove. Pravna optužba glasi: "ratni zločini". Konkretno je riječ o deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju koja je navodno provođena od veljače 2022. godine.

Putin je postavio Lvova-Belovu na tu poziciju 2021. godine. Nedavno je dospjela na naslovnice raznih medija kada je na svom Telegram kanalu napisala da pomaže pri povezivanju ukrajinske djece s potencijalnim ruskim posvojiteljima. 

Usvojila tinejdžera iz Ukrajine 

Lvova-Belova je u proljeće 2022. usvojila ukrajinskog tinejdžera iz Mariupolja, grada koji je nešto prije toga napala Rusija. Navodno je dijete iskoristila kao primjer dobre tranzicije jer je ono, kako je navela, nakon nekoliko mjeseci počelo "voljeti Rusiju”. 

“Kad smo ih doveli na područje Moskovske oblasti, govorili su negativno o Putinu, pričali svakakve ružne stvari, pjevali ukrajinsku himnu i slično. Tako da, istina, u početku može postojati neka vrsta negativnosti, ali se onda ona pretvori u ljubav prema Rusiji", kazala je Lvova-Belova, a prenosi Newsweek.  

U veljači je CNN izvijestio da Lvova-Belova i dalje posjećuje ukrajinske teritorije pod ruskom okupacijom i prati ukrajinsku djecu na putu prema Rusiji, gdje ih potom usvajaju ruske obitelji. Prema izvješću, Putin je Lvova-Belovoj dao dopuštenje za poduzimanje "dodatnih mjera" pri slanju djece bez roditeljske skrbi s okupiranih ukrajinskih područja u Rusiju.

Drugačiji pogled ICC-a 

Ruska povjerenica za prava djece na svom Telegram kanalu često dijeli fotografije i videozapise maloljetnika koji naizgled uživaju sa svojim novim obiteljima. Međutim, ICC smatra da se iza tih njenih postupaka krije mračna priča te ju optužuje za nezakonitu deportaciju djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju. 

Putin se suočava sa sličnim optužbama. Sud argumentira da postoji dovoljno razloga da je Putin sam kazneno-pravno odgovoran za navedena djela. U svibnju je ruski predsjednik potpisao jedan dekret kojim se omogućuje brže dodjeljivanje državljanstva ukrajinskoj djeci u Rusiji. Pored toga Putin nije, kako se navodi u uhidbenom nalogu, utjecao na svoje civilne i vojne podčinjene kako bi ih odvratio od ratnih zločina.