<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Generalni sekretar NATO-a: Ne ponestaje Ukrajincima hrabrosti, već municije

03. april 2024, 9:36

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajini ne ponestaje hrabrosti, već municije.

"Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već im ponestaje municije. Na današnjem sastanku razgovarali smo o tome kako da našu podršku postavimo na čvršću i trajniju osnovu za budućnost. Svi saveznici smatraju da je neophodno da se podrži Ukrajina u ovom kritičnom trenutku", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu nakon sastanka ministara inostranih poslova NATO-a.

On je istakao da se Ukrajina sada može osloniti na podršku NATO-a, "i to na duge staze“, saopštio je NATO.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Severnoatlantske alijanse takođe su razgovarali o bezbjednosnim izazovima u južnom susjedstvu Alijanse, uključujući trajnu prijetnju od terorizma, naveo je Stoltenberg.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi i o izvještaju Grupe eksperata koju je imenovao prošlog oktobra da razmotri pristup NATO-a južnim susjedima, napominjući da će lideri razmotriti konkretne predloge na samitu Alijanse u Vašingtonu.

Ministri spoljnih poslova zemalja NATO-a započeli su danas u Briselu dvodnevne sastanke povodom obeležavanja 75. godišnjice NATO-a i pripreme za samit u Vašingtonu u julu.

Ovo je ujedno bio i prvi sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a od kada se Švedska priključila Severnoatlantskom savezu početkom marta ove godine.

U Briselu će sutra biti održan sastanak Savjeta NATO–Ukrajina na nivou ministara spoljnih poslova, na kojem će učestvovati ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.