Danska upozorava: Gas iz Sjevernog toka 2 curi u Baltičko more

Danske vlasti upozorile su u ponedjeljak brodove da izbjegavaju vode oko ostrva Bornholm u Baltičkom moru zbog curenja gasa iz gasovoda Sjeverni tok 2, a pad pritiska utvrđen je i u Sjevernom toku 1.

27. septembar 2022, 9:12

Sjeverni tok 2 trebao je udvostručiti isporuke ruskog gasa u Njemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruske invazije na Ukrajinu. Operater gasovoda izvijestio je da je u noći s nedjelje na ponedjeljak pritisak u dijelu gasovoda pod morem pao sa 105 na sedam bara, vjerojatno zbog curenja. U gasovodu je bilo nešto gasa uprkos tome što nije proradio.

“Dispečer Sjevernog toka 2 na prelazu na kopno primijetio je nagli pad pritiska na Liniji A gasovoda Sjeverni tok 2”, izvijestila je kompanija u priopćenju, dodavši da je pokrenuta istraga i da su obavijestili nadležne vlasti Danske, Njemačke, Švedske, Finske i Rusije.

Danski regulator za energiju izvijestio je u ponedjeljak navečer o curenju plina iz cjevovoda, a agencija za pomorski promet poručila je brodovima da izbjegavaju vode u polumjeru od pet nautičkih milja (devet kilometara) od otoka Bornholm. Oko plinovoda uspostavljena je zona “jer je opasan za brodski promet”, poručile su danske vlasti.