Šta donosi rebalans budžeta Banjaluke za koji je Stanivuković rekao da će pozvati ljude na ulicu ako se ne usvoji?

Nacrt rebalansa budžeta Grada Banjaluka će se naći pred odbornicima 21. septembra a dnevni red sadrži 67 tačaka.

BUKA / E.P. / 09. Septembar 2021

Foto: BUKA

 

Kako stoji na sajtu Grada, nova gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, povećanjem prihoda i smanjenjem rashoda, za samo osam mjeseci obezbijedila je dodatnih 17 miliona KM u budžetu Grada koji će biti raspoređeni za realizaciju brojnih mjera i projekata u svim oblastima.

"Nema prihoda u budžetu koji nije povećan i rashoda koji nije umanjen, gdje je god bilo moguće. Sakupljena sredstva, svih 17 miliona KM, usmjerićemo prema našim građanima" poručio je gradonačelnik, govoreći o Nacrtu rebalansa gradskog budžeta koji će se naći na dnevnom redu šeste sjednice Skupštine Grada, zakazane za 21. septembar.

"Besplatni udžbenici su postali realnost, a realnost postaju i besplatan prevoz za penzionere sa penzijom do 250 KM, studente i srednjoškolce iz porodica sa četvoro i više djece.Po prvi put, subvencije Grada planirane su i za privatne vrtiće što bi za manje od godinu dana trebalo da dovede do toga da više ne bude listi čekanja za smještaj djece u vrtiće.Od drugih mjera, Nacrt rebalansa gradskog budžeta predviđa i novčanu podršku porodiljama u vidu dodatka na platu zaposlenim odnosno jednokratno nezaposlenim porodiljama" stoji u informaciji objavljenoj na zvaničnim stranicama Grada Banjaluka.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je da će svaka žena iz Banjaluke koja rodi dijete dobijati 10 odsto na platu za vrijeme porodiljskog odsustva

"Za one koje ne rade biće obezbijeđena finansijska podrška ekvivalentna povećanju na platu zaposlenim porodiljama. Odluka stupa na snagu ove godine i obuhvatiće sve majke koje su se porodile 2021" istakao je on.


Dodatna sredstava predviđena su za obnovu škola, i to čak pola miliona KM koji će biti uloženi u sanaciju 11 škola („Vuk Stefanović Karadžić“, „Milan Rakić“, „Đura Jakšić“, „Aleksa Šantić“, „Vojislav Ilić“, „Ivan Goran Kovačić“, „Georgi Stojkov Rakovski“, „Desanka Maksimović“, „Miroslav Antić“, „Petar Petrović Njegoš“ i „Stanko Rakita“).

Predviđen je, kako se navodi, najveći grant za Dom zdravlja Banja Luka, u okviru kojeg je planirana nabavka digitalnog mamografa, izgradnja ambulante u Dragočaju, te direktna novčana podrška radnicima te zdravstvene ustanove.

Dodatni grant od 200.000 KM planiran je za sportske organiazcije i klubove, a istorijske grantove dobiće i kultura i vjerske zajednice.

Uz sredstva za pripremne radove na velikom mostu u Česmi, predviđeno je i 300.000 KM za izgradnju mosta u Kaluđericama u naselju Rekavice.

Planirana su sredstva (pola miliona KM) za početak izgradnje centralnog gradskog Spomen-obilježja palim borcima u proteklom ratu.


Od velikih investicija, tu su, između ostalih,  ulaganja u rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i izgradnje kanalizacione mreže, rekonstrukcija najvažnijih saobraćajnica kroz naselja: Kuljani, Debeljaci, Priječani, Šargovac, Petrićevac i Motike, te početak gradnje najvećeg gradskog parka.

Uz podršku Republike Srbije, gradiće se škola u Adi i čitav sportski kompleks na Laušu sa atletskom stazom, stadionom, dvoranom borilačkih vještina i teretanom na otvorenom.

Poredi navedenih, naći će se i Prijeldog preporuke Skupšteine grada Banjaluka za jednaku upotrebu ćirilice i latinice kod isticanja poslovnih imena pravnih lica i preduzetnika na teritoriji Banjaluke.

Zatim, raspravljaće se i o Prijedlogu odluke o visini plata funkcionera Grada Banjaluka.

Stanivuković je predložio smanjenje plata funkcionerima za 25 odsto, odnosno za 1.250 KM manju platu za sebe. Plata bi bila za 1.000 maraka manja predsjedniku i potpredsjedniku Skupštine grada Banjaluka.

Pred odbornicima će se naći i Prijedlog odluke o zaduženju Grada Banjaluka emisijom hartija od vrijednosti, te prijedlog odluke o četvrtoj emisiji obveznica javnom ponudom.

Također, raspravljaće se i o Prijedlogu Odluke o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Grada Banjaluka za zaduženje privrednog društva "Aquana"

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka kaže kako će skupštinska većina učestvovati u kreiranju rebalansa budžeta, ali da ne pristaju na sve što im se stavi na sto.

"Mi nismo dizači ruke za nekakve politike, niti smo protiv bilo čega, jednostavno želimo da učestvujemo u ovakvim procesima. Građani Banjaluke su dali podršku, ne mislim samo na skupštinsku većinu, mislim na sve odbornike. Sigurno da zaobiđemo sve one nepotrebne momente kao što smo imali priliku u prvoj polovini ove godine gdje nismo usvojili budžet, gdje bilo svakakvih scena koje Banjaluka ne zaslužuje", rekao je predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Gradonačelnik je rekao u intervjuu za ELTU da, ukoliko se rebalans ne usvoji, da će pozvati ljude na ulicu 

"Tu nema polemisanja. Nemoguće je da ovo neko ne prihvati." kategoričaj je bio Stanivuković.


Kompletan dnevni red sjednice zakazane za 21. septembar pogledajte ovdje


 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.