Solakova suspenzija ne znači ništa, ako će sistem ostati isti, a afere se samo gomilati

Vlada Federacije BiH suspendovala je danas direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka. Odluka je donesena nakon afere "Respiratori", koja je uzbrukala javnost, a koja je pritom još jednom ogolila realnost u kojoj živimo. 

Sara Velaga / 12. Maj 2020

Tamo gdje podobni nabavljaju neupotrebljive respiratore, a od pandemije se stvara poslovna prilika za nabavke svih neophodnih stvari, ovakva vijest izazove isključivo jedno pitanje. Šta dalje? Hoće li se čitav lanac ljudi suspendovati i jesmo li svjesni koliko potencijalnih „Solaka“ ima u BiH? 

Nedugo nakon informacije o smjeni, stigla je i ona gotovo uobičajena za naše društveno „uređenje“. Solak će dobijati punu direktorsku platu, bez obzira na suspenziju. Eto primjera i ministru Košarcu, koji će moći odahnuti nakon afere „Korona party“, jer čak i da izgubi poziciju, primanja neće

Istovremeno, premijer Federacije Fadil Novalić izjavio je da u tom entitetu imaju duplo više izgubljenih radnih mjesta, ali i duplo više ukupno zaposlenih od Republike Srpske. Što je, objektivno gledano, nula, a to je ujedno i ocjena življenja u kompletnoj BiH.

Samo dan prije toga, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, komentarisao je rad Fadila Novalića izjavivši: „To što Fadil ne zna staviti masku nije razlog da se realni rezultat dovede u pitanje“.

A "realne rezultate", nakon svih navedenih izjava, suvišno je i komentarisati. 

Koliko, zapravo, u sistemu ima „Solaka“ i šta možemo naučiti nakon svih afera za vrijeme pandemije, za BUKU je komentarisao novinar Ajdin Kamber, navodeći kako ovo nije prvi put da vladajući političari u BiH iskorištavaju vanredne situacije kako bi otimali novac građana u BiH. 

„Namješteni tenderi, izbjegavanje procedura i zakona, nenamjensko trošenje novca, sklapanje sumnjivih ugovora i poslova i ostale slične radnje su omiljena zanimacija ovdašnjih političara i tajkuna u proteklih nekoliko decenija. U državi u kojoj čovjek završi u zatvoru za metar drva, dok su slobodni oni koji su oteli milione, vanredne situacije, poput epidemije koronavirusa, dođu im idealno za obavljanje brojnih nezakonitih radnji, daleko od očiju javnosti.“

Dodaje da smo svjedoci da se proteklih dana nižu brojne afere, gdje su u izuzetno netransparentnim i sumnjivim radnjama nestale ili uzaludno potrošene desetine miliona maraka - novac građana ove zemlje. 

„Novinari su uradili odličan posao u proteklom periodu u razotkrivanju brojnih kriminalnih radnji, iako su im vlasti na sve moguće načine nastojale otežati posao. Vlade i krizni štabovi su održavali press konferencije bez prisustva medija, na novinarska pitanja dostavljena putem e-maila i ona koja im se nisu sviđala ne bi ni čitali ni odgovarali, na događaje su pozivali odabrane medije, a tokom policijskog sata, mnogi novinari se nisu mogli kretati, ni izvještavati. Uprkos tome, mediji su otkrili brojne nezakonitosti u proteklom periodu, a za mnoge nikada nećemo ni saznati."

Sada su, prema njegovim riječima, na redu tužilaštva i sudovi, a ovo predstavlja veliki test za njih na kojem će se vidjeti u kojoj mjeri su nezavisni, da li će sprovesti istrage do kraja i hoćemo li u konačnici imati sudski epilog i krivce. 

„Postavlja se i pitanje ko je sve bio uključen u posljednje afere i namještene poslove i kod koga je završio novac građana i da li će i ovaj put nekažnjeno proći glavni akteri pljački građana. Smjena ili suspenzija bilo koga ne znači ništa ukoliko se stvari ne budu mijenjale iz korijena, jer će doći možda i gori.“

Zaključuje da samo sistematska promjena, poštivanje zakona, nezavisno tužilaštvo i sudstvo, pa i izlazak građana na izbore i promjena dosadašnje garniture na vlasti, mogu dovesti da malih pomaka. Inače ćemo uskoro gledati naredne epizode besramnih pljački građana. 
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.