Promjenom prehrambenih navika pripremite tijelo za proljeće

Proljeće je stiglo, biljke cvjetaju i sunce sve više sija svaki dan. Međutim, da li su naša tijela spremna za proljeće?

BUKA portal / 28. Mart 2019
 
Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se pripremite za najbolje godišnje doba prema mišljenju mnogih ljudi.

Birajte šta pijete

Šoljica hladne kafe koja izgleda totalno bezazleno može biti puna šećera i drugih sastojaka koji i nisu baš najzdraviji. Čuvajte se zamki skrivenih u šoljici kafe i pijte barem jednu čašu vode nakon svakog ispijanja kafe ili čaja.

Birajte šta jedete

Ljudi teže uzimanju više slatkih zalogaja. Međutim, dolaskom proljeća sigurno ćete smanjiti period proveden ispred televizije kada jedete mnogo grickalica i slatkiša. Nemojte preskočiti bilo koji dnevni obrok i pobrinite se da jedete zdrave zalogaje između redovnih obroka.

Jedite više povrća

U doručak i ručak uključite sirovo povrće za uravnoteženu ishranu. Ujutro pokušajte konzumirati mrkvu, zelenu salatu i slične sezonske namirnice, a u podne se pobrinite da imate povrće koje ćete kuhati u maslinovom ulju. Isto tako, salata je uvijek dobar izbor za ručak i večeru, prenosi Daily Sabah.

Mijenjajte namirnice

Skloni smo da jedemo iste stvari u haosu svakodnevnog života, ali da bi naše tijelo i probavni sistem proizveli enzime, u našoj ishrani ipak mora biti mesa, povrća i mahunarki. Pobrinite se da dodate malo raznolikosti u vašu ishranu tokom cijele sedmice.

Budite aktivniji

Teško je tokom zimskih hladnih dana biti aktivan, ali kako je vrijeme toplije i ljepše, budite fizički aktivniji. Pokušajte da hodate najmanje 30 minuta svaki dan i da ne koristite lift, a također se možete penjati stepenicama kada se idete prema svom stanu ili radnom mjestu.

Klix


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.