<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Florida donijela zakon o zabrani društvenih mreža djeci ispod 16 godina!

Žele zaštititi maloljetnike od onlajn rizika za njihovo mentalno zdravlje.

24. februar 2024, 1:14

Parlament Floride pod republikanskom kontrolom donio je zakon o zabrani društvenih mreža djeci ispod 16 godina, potez za koji tvrde da će zaštititi maloljetnike od onlajn rizika za njihovo mentalno zdravlje.

Mjera, koja sada ide na potpis republikanskom guverneru Ronu DeSantisu, zahtijeva od društvenih mreža da ukinu račune svih ispod 17 godina.

Predstavnički dom je zakon usvojio sa 108 glasova za i sedam protiv, nekoliko sati nakon što je Senat dao svoje konačno odobrenje.

DeSantis, koji nije otkrio hoće li potpisati mjeru, prošli mjesec je izrazio zabrinutost o potencijalnom kršenju prava na privatnost.

Zagovornici ovog zakona su rekli da će zakon štititi djecu od štetnih efekta društvenih medija poput anksioznosti, depresije i drugih mentalnih bolesti te da će biti na dobrobit onima koje takve platforme koriste prekomjerno, prenosi Hina.

Kritičari kažu da zakon krši prvi amandman američkog ustava koji garantuje slobodu govora i da bi roditelji, a ne vlada, trebali donositi takve odluke.

Juta je u martu 2023. postala prva savezna američka država koja je usvojila zakone o regulaciji dječjeg pristupa društvenim mrežama, a uskoro su mu se pridružili Arkanzas, Luizijana, Ohajo i Teksas, prema analizi pripremljenoj uoči donošenja zakona na Floridi.

Analiza kaže da i brojne druge savezne države razmišljaju o sličnim regulativama.