Struja

Bojler najviše „guta“ struju, ali to možete da spriječite: Evo i kako

I dalje svedočimo rastu cena energenata i struje, a desi se da je trošimo više nego što bi trebalo. Prosto nismo svesni nekih troškova, a jedan od glavnih krivaca za to je bojler.

21. septembar 2022, 7:24

Bojler spada u uređaje koji troše najviše struje u kući, koji svi zajedno mogu biti odgovorni za čak 23 posto potrošene električne energije.

Za većinu je uređaja najočiglednije rešenje da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete „ukrotiti“ električni bojler, za koji stručnjaci procenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu: naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mesečno potroši ukupno 150 kWh, navodi „City Magazine„.

Na većini bojlera temperatura je unapred nameštena, ali da biste uštedeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grejanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.

Osim što je nepotrebno, pregrevanje vode (na 75 ili čak 85°C) prouzrokuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je zato da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grejač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gde je voda mekša može i ređe. Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grejača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Isto tako, bitno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućnih uređaja, bojler neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će voda sa svakim uključivanjem morati da se zagrije ispočetka. Zato se električni bojler isključuje samo kad vam duže vreme neće trebati topla voda.

Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.