<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šta je izjavio Milorad Dodik

Reakcije

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik obratio se javnost nakon što je sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo doživotnu kaznu zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću.

22. novembar 2017, 12:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je haška presuda generalu Ratku Mladiću sraman šamar Srbima, te istakao da će biti odbačeni bilo kakvi pokušaji da se ta presuda koristi kao povod ili razlog za bilo kakva nova politička reagovanja prema Srpskoj.ektivna i prema žrtvama i prema počinjenim zločinima koje godinama sprovodi Haški tribunal", rekao je Dodik. 

"Mi odbacujemo mogućnost da je to presuda bilo kakvoj priči o Republici Srpskoj. To samo u percepciji Bošnjaka u BiH postoji", rekao je predsjednik Srpske. 

Dodik je kazao da je sud donio odluku u uslovima nejednakog tretiranja te da presuda Mladiću nije nikakvo iznenađenje. On je istakao da je Mladić heroj i patriota za Srbe te da će današnja presuda samo osnažiti taj osjećaj. 

Predsjednik RS-a ocijenio je presudu Mladiću sramnim šamarom srpskim žrtvama dodajući kako Mladiću ne može da sudi bilo kakav sud već historija. Kako kaže, ne zna da bilo ko u RS-u vjeruje da je Mladić kriv za ratne zločine. 

Dodik je dodao da je Mladić dijelio patnje svog naroda i da je ušao u srpske pjesme. On je rekao da niko nije bio naivan i smatrao da se Mladić vodi na suđenje jer je on prilikom hapšenja bio već i osuđen. Kako kaže

On je istako da Tužilaštvo u Hagu nije nikada optužilo nekoga ko nije Srbin. Dodik je rekao da su osuđene brojne osobe za udruženi zločinački poduhvat nad Bošnjacima i Hrvatima. 

Podvukao je da je odnos Haškog suda prema srpskim žrtvama nepravdan i da je Srbima izrečeno mnogo više kazni nego Bošnjacima i Hrvatima. Izrazio je žaljenje za bilo koju žrtvu na bilo kojoj strani. Kako kaže, volio bi da i sa drugih strana bude isto žaljenje, ali da entitet Federacija BiH likuje na oslobađajuću presudu Naseru Oriću. 

Dodik je kazao da se istorija neće izučavati po presudama Haškog tribunala koji je otežao razvoj pomiranja u BiH. Poručio je da se iz udžbenika iz srpskih škola treba izbaciti sve što ima veze sa Haškom tribunalu. 

Istakao je da je cilj ovakvih presuda da se amnestira ideologija prvog predsjednika Republika BiH Alije Izetbegovića o stvaranju "mudžahedinske države". Ponovio je kako je BiH nemoguća zemlja i da se dodatno pokušava sastanizirati Republika Srpske. 

On je analizirao da se treba "okupiti" oko RS-a i Srbije jer je evidentno kako se manji bh. entitet ne može osloniti na međunarodnu zajednicu. Dodik smatra da će historija jednog dana potvrditi kako je to Haški tribunal sudio Srbima. 

Tokom konferencije za medije Milorad Dodik nosio je broš sa istim simbolom kao i Ratko Mladić na današnjem izricanju presude.