Dženan Skelić: Vozni parkovi i obečanje promjene

Oduvijek je važilo, da nije istina ono što se desilo, već ono, što se priča, da se desilo!

21. novembar 2022, 4:40


Oduvijek je važilo, da nije istina ono što se desilo, već ono, što se priča, da se desilo! Čak i kada pobiješ tu neistinu, dokažeš i javno obznaniš, kako se radi o kleveti, izmišljotini ili podvali, teško da će istina doprijeti do svakog čovjeka kojega je laž sustigla, a uz to je i opšte pravilo, da svjetina voli trač i negativne konotacije o drugima, dok se pozitivne priče niti šire niti su zanimljive, niti izazivaju znatiželju, jer prirodno u njima nedostaje intrige, začkoljice i tabua, te samim time nisu zgodne za sijela i prela, a i teže se pamte, pošto istina ne trpi dodavanja i konstrukcije, dorade i izmjene, kakve su prirodno utkane u širenje trača i dezinformacija.

Tako je nedavno pukla priča, koju prenose gotovo svi mediji i javni i nejavni servisi, zavisne i manje zavisne informativne kuće, o tome da se prva odluka novoga predsjedništva BiH svela na nabavku novih vozila i novoga namještaja.

Što si pošteniji, to si naivniji, te je takva iamginativna vrtolomija, prosuta pred javni prostor, ponajviše uznemirila novog člana predsjedništva iz reda Bošnjaka, Denisa Bećirovića, koji se, kako bi vjerovatno svaki poštenjačina uradio, zadao, da narodu objašnjava, da je to laž, jer u tom trenutku još uvijek nije ni bilo formirano to novo predsjedništvo, te samim time nije ni moglo donijeti takvu odluku. Eto zato, poštenog čovjeka, lukavci nazivaju budalom, jer poštenoga njegovo poštenje uništava i proždire, jer mu sveto i ne može a da ga ne brani! Uludo je tu naš Denis trošio energiju, vrijeme, živce i snagu, jer niti se laž može pobjediti istinom, niti će to biti zadnja laž, koju će o njemu plasirati. Naprotiv, vjerujem, kako je njegova reakcija bila poticaj spin majstorima, da krenu sa salvom izmišljotina, koje će ga odvaratiti od ozbiljnog rada na popravljanju društva. Bilo bi stoga dobro, kada bi mu njegovi savjetnici ukazali na potrebu ignoriranja plasiranih laži.

Drugi spin, što potresa naše besposlene kasabe i njihove velike misaone pregaoce, odnosi se na navodnu kontrolu stranke Narod i pravda, nad Socijal demokratskom partijom. Konstrukcija je naravno iznimno pokrivena navodnim primjerima i iracionalnim objašnjenjima tog kompleksnog mehanizma uzročno-posljedičnih veza. Cilj je poljuljati mogućnost suradnje i koalicionog kapaciteta opozicionih partija. Panika koja vlada u redovi SDA, zbog potencijalnog gubitka vlasti, prerasta u nezamislivi užas i pokreće evolucijski sve primitivnije obrasce ponašanja i reagiranja, kako bi se postigla adaptacija i spasila situacija, te je za očekivati skoro krajnje agresivno, neartikulirano ponašanje, koje okončava napadima ili bijegom, primjereno svakoj ranjenoj i ugroženoj zvijeri!

Očito, kako prva odluka predsjedništva nije vezana za nabavku novog voznog parka niti modernijeg namještaja. Bilo bi to glupo i krajnje neprimjereno ponašanje u trenutku, kada po prvi puta u ove tri decenije postoji prilika stvaranja većine bez SDA na svim nivoima vlasti po vertikali a možda čak i horizontali na najnižem, kantonalnom, nivou. Od te opozicione vlasti transformirane u poziciju očekuje se u najmanju ruku kvalitetno kadroviranje, razvojni projekti i relaksacija nacionalne retorike zadojene mržnjom i netrpeljivošću.

Ne znam za druga dva člana predsjedništva, šta je bila njihova prva odluka, ali znam da je prva odluka koju je donio Denis, bila ta da uradi nešto što se na našoj političkoj sceni još nije desilo. Danima je upućivao personalne telefonske pozive svima onima, koji su na bilo koji način pomogli njegovoj kampanji i rezultatu ujedinjene osmorke. Znam to, jer su dva moja dobra poznanika ispričala kako ih nazvao! Znam to, jer je i mene nazvao, a taj čovjek, jer i predsjednici su ljudi, nikada se sa mnom u životu nije susreo! Neobične je, da neko sa naših političkih visova, povlači takve poteze! To je nešto novo i ozbiljno drugačije od dosadašnjih politika!

Taj manir promjene i drugojačiosti, nastavak je onoga što smo gledali u predizbornoj i čemu svjedočimo u postizbornoj priči osmorke, koja po prvi puta pokazuje, da i kod nas politka može biti zasnovana na poštenju, povjerenju, odanosti i predanosti. Timski duh, koji je u tu priču unio Nermin Nikšić, potencirajući povjerenje, dosljednost, časnost i politiku međusobnog uvažavanja i prijateljskih odnosa, apsolutna su suprotnost, politikama postratnih decenija, koje su obilježene SDA-ovskim spletkama, prevarama partnera i izdajama dogovora. Upravo ta veza povjerenja i prijateljstva, što je nastalo na iskrenom odnosu, postupanju i djelovanju, te držanju do date riječi i ispunjavanju obećanja, daje pogrešnu sliku, da NIP ima uticaj na SDP ili obratno, ili da bilo ko nad bilo kim unutar trojke ili osmorke ima vlast ili prakticira neku moć. Velika je to razlika spram decenijskog zagrljaja u koji je pozivala SDA, a koji je u pravilu obgrljenim parterima, poput zagrljaja ankonde, donosio propast!

Obećava ova nova priča sa Denisom, sa Nikšićem, sa Konakovićem, sa Fortom, sa svim iskrenim akterima priče o ujedinjenoj opoziciji, koja na mjesto mraka donosi dan!