INTERVJU

Petar Topalović, frontmen grupe Sopot, za Buku: Haos koji nas okružuje definitivno inspiriše i nas

Banjalučka publika ovaj bend moći će da čuje 14. maja na koncertu ”Živjeti slobodno”, koji se organizuje na tvrđavi Kastel povodom obilježavanja ”Dana pobjede nad fašizmom”.

17. april 2022

Od svoje pojave na muzičkoj sceni do danas, Petar Topalović predstavlja jedno pravo muzičko čudo ovdašnje alter-rok scene. U kojem god bendu je pjevao i svirao, ekipa sa kojom je sarađivao bila je zadovoljna njegovim angažmanom, a publika zdušno prihvatala njegovu pozitivnu energiju. Istu energiju je nastavio da isijava i sa svojim bendom Sopot, koji je jako cijenjen u regionu. Pjesme koje stvara ova grupa nose poseban pečat, a tradicionalne melodije fantastično su uklopljene i čine odličan spoj arhaičnog i savremenog zvuka. Uostalom, imenica Sopot je istoznačnica pojma izvor na staroslavenskom, što i potvrđuje da Petar inspiraciju traži u izvornoj muzici s balkanskih prostora. Sopot iza sebe ima tri albuma, a trenutno radi na novom materijalu. Banjalučka publika ovaj bend moći će da čuje 14. maja na koncertu ”Živjeti slobodno”, koji se organizuje na tvrđavi Kastel povodom obilježavanja ”Dana pobjede nad fašizmom”. Ovaj koncert bio je povod da razgovaramo sa Petrom Topalovićem, frontmenom Sopota i saznamo više o radu i budućim planovima njegovog benda.

Prošle godine ste ima odličan festivalski nastup na OK festu, dok ove godine svirate na festu Živjeti slobodno. Da li se publika može nadati istom nastupu ili ste pripremili nekih noviteta i iznenađenja?

Publika može očekivati da ćemo dati sve od sebe da kroz našu muziku prenesemo pozitivnu energiju na njih. Odsviraćemo nekoliko novih pjesama, kao i napraviti retrospektivu prethodna tri albuma.

Malo je svirki, generalno. Kako danas muzičari žive i da li žive od muzike? 

Do korone sam jedini u našem sastavu živio od muzike. Nakon nje, bio sam primoran da se zaposlim radi egzistencije porodice. Faktički, sada smo svi zaposleni u Sopotu i muzika nam je jako bitan hobi u kome maksimalno uživamo.

Imate li u planu neke nove projekte?

Ono na čemu trenutno radimo je komponovanje pjesama za četvrti album. Upravo smo završili mastering za pjesmu „Ostani čovjek”. Ona će biti drugi singl sa novog albuma. Uskoro krećemo da snimimo i video spot za pomenutu numeru. Nakon toga, ponovo ulazimo u studio i snimamo pjesmu  „Pravednik”. Tako ćemo raditi dok ne sakupimo dovoljan broj pjesama za album.

Da li je došlo do smjene u postavi i, ako nije, kako uspjevate da se držite na okupu?

Jedina promjena u postavi je što se Milan Aćimović preselio u Beograd. Ostala ekipa je ista. Mi smo zajedno više od petnaest godina i veoma smo ponosni na tu činjenicu. Jako je teško opstati zajedno u svijetu autorske muzike. Mi smo sada kao neki rođaci, toliko smo bliski da mi je teško zamisliti da se ikada raspadnemo. Mislim, nikad se ne zna. Povezuje nas zajednička ljubav prema muzici i umjetnosti uopšte. Mnogo toga smo zajedno prošli i te uspomene čine našu vezu čvršćom.

Kakvo je stanje za autorske muzičare danas?

Stanje je jako teško, preko dvije godine skoro da nismo mogli ni nastupati. Nadamo se da će se stanje u vezi toga uskoro promijeniti nabolje.

Inspiriše li vas ova negativna vibra globalne političke situacije u svijetu?

Haos koji nas okružuje definitivno inspiriše i nas i to će nam obilježiti četvrti album. Izgleda da će ovo biti naš crni album.

Mislite li da će ikada doći do nekoj smiraja?

Teško da ćemo uskoro vidjeti normalizaciju prilika u svijetu, a samim tim i kod nas. Nadam se da ćemo ovaj put na Balkanu izbjeći ratna dejstva. Stvarno bi nas to dotuklo do kraja. Čini mi se da mi nemamo više ni biološkog potencijala, a ni materijalnih sredstava za novi rat.

Gdje vi nalazite smiraj? 

Mi smiraj nalazimo u krugu porodica i naravno na probama. Muzika nam donosi neizmjernu radost. Sve je lakše kada uzmemo instrumente u ruke i izgubimo se u muzici.

Čini se da ste ekološki osviješteni. Da li su generalno i naši sugrađani više ekološki osviješteni ili pomućeni?

  Čini mi se da su se stvari na tom polju pomjerile nabolje, mada, još uvijek ima mnogo posla na ekološkom osvješćivanju građana. Svaki pojedinac u društvu treba odgovorno da se ponaša prema okolini. 

Kako zadržati pozitivnu energiju?

Treba čovjek da se okruži ljudima koji ga čine sretnim i boljim. Pored toga, važno je i naći mir u sebi. 

Pogledajte njihov spot za pjesmu Zovi me