Мацрон позвао амбасадоре да се више посвете Западном Балкану

Француски предсједник Еммануел Мацрон затражио је од француских амбасадора у свијету да се поново географски укључе у догађања на Западном Балкану, поменувши као конкретан примјер Србију, преноси РТС.

Srna / 30. август 2019

Мацрон је у говору на традиционалној амбасадорској конференцији, који је објављен на сајту Предсједништва Француске, истакао да Париз мора поново да инвестира у земље које Француску истински воле, како не би дозволио да друге европске силе "играју игру на мјесту Француске".

"У противном ће о Западном Балкану одлучивати САД, Русија и Турска. Овдје исто и Њемачка има својих замисли, и морам да кажем да су оне много ефикасније и више стратешке него наше", навео је, између осталог, француски предсједник.

Он је подсјетио да је у јулу посјетио Србију и да је примијетио да су у земљама у којима Париз мање инвестира, представници Француске дочекивани сјајно.

"Да бисмо имали европску стратегију, морамо размишљати о границама Европе", поручио је Мацрон амбасадорима.

Француски предсједник је дан послије самита Г-7 у Бијарицу позвао дипломате да помогну да се Европа претвори у "избалансирану силу", а не у "силу придружену" САД и Кини.

Мацрон је у говору пред око 200 амбасадора поручио да се залаже за "одважну стратегију" француске дипломатије, истичући да је неопходно приближавање ЕУ и Русије.

"Одгурнути Русију од Европе била би дубока грешка", поручио је, између осталог, Мацрон.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.