<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sudija Perić zatražio izuzeće u predmetu "Respiratori"

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić je zatražio izuzeće u predmetu "Respiratori", potvrdio je za Klix.ba sudija Perić.

29. novembar 2022, 6:51

Kratko je kazao za Klix da ga u obavljanju sudijske dužnosti spriječava "medijski terorizam".

Predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine Ranku Debevcu je podnio zahtjev za izuzeće, ali konačna odluka o eventualnom izuzeću nije na predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine.

Naime, shodno zakonodavstvu, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine ga nije imenovao u ovom predmetu, tako da ga i ne može ni izuzeti.

Izgledno je da će konačnu odluku donijeti Opšta sjednica.

Perić je zatražio izuzeće nakon što je 24. novembra objavio oslobađajuću presudu svim optuženima u predmetu "Dženan Memić".

Osim Perića, u sudskom vijeću u ovom predmetu bili su Nenad Šeleda i Izo Tankić. Međutim, Perić, kao nekoga ko je pročitao prvostepenu presudu, oštro je kritikovan od onih koji su nezadovoljni presudom.

Perić je do sada bio i u sudskom vijeću u predmetu "Respiratori" za kojeg također postoji veliki interes javnosti.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA), ministrica finansija FBiH Jelka Milićević (HDZ), suspendovani direktor entitetske civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik kompanije "Srebrena malina" Fikret Hodžić optuženi su za nezakonitu kupovinu 100 respiratora kineskog proizvođača za 10 miliona KM.