<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BANJALUKA

Gradska vlast izignorisala pobjedničko rješenje za vidikovac na Banj Brdu/Šehitlucima

Oglasili se autori...

31. januar 2023, 6:12

Foto: Vidikovac, pobjednički rad na konkursu

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je izgradnju prvog vidikovca u ovom gradu.

"Prvi vidikovac, novi simbol našeg grada! Naši sugrađani uskoro će moći da posmatraju našu čarobnu Banju Luku sa nove platforme na Banj brdu", napisao je Stanivuković.

Početak radova najavio je za proljeće ove godine.

Oglasili su se i autori nagrađenog projekta za vidikovac koji su reagovala na promjenu samog rješenja:

"Sa obzirom da sam bio dio tima koji je u decembru 2021. pobjedio na konkursu za vidikovac u Banjaluci, nakon što je objavljen izvođački projekat i konačni izgled vidikovca koji će se graditi, a koji je uradila druga (meni još uvjek nepoznata) firma, osjećam potrebu da se javno ogradim od kompletnog projekta. Rješenje iz izvođačkog projekta je toliko uprošćeno i izmjenjeno, da nema skoro nikakve veze sa pobjedničkim konkursnim rješenjem. Naše riješenje je svojom protočnom organskom formom trebalo da se uklopi vizuelno u postojeće okruženje, suptilno prateći morfologiju terena i krivudavih staza formirajući apstraktnu formu krošnji. Izbjegavali smo agresivne i isturene(prepuštene) forme koje bi svojom rigidnom i banalnom napadnošću ugrozile Spomenik palim borcima koji se nalazi iznad budućeg vidikovca, koji je zaštićen kao kulturno-istorijsko naslijeđe i dominira prostorom kao glavi reper. Gledano sa pravne i zakonske strane, u startu je definisano da autorska prava prelaze na grad, po završetku konkursa, tako da je cijeli proces legitiman, iako je kao takav jedinstven u našoj branši. U pravilu autor bi trebao da koordiniše ili da bar bude konsultovan vezano za svaku izmjenu. Mogući razlozi za ovakve poteze su "prekomplikovano" i "preskupo" rješenje koje u projektantskom, izvođačkom i finansijskom smislu ne mogu ili ne žele da isprate akteri na našoj arhitektonsko-građevinskoj "sceni", ali onda samo organizovanje sličnih konkursa i nema mnogo smisla, jer je u pitanju uzaludno razbacivanje budžetskog novca, a za nas autore velika opasnost za poništavanje i uniženje profesionalnog kredibiliteta. Lakše je sve direktno dogovoriti sa uigranim domaćim firmama. U tom smislu više mi se neće ponoviti greška da investiram vrijeme i trud u konkurse koji se raspisuju u Banjaluci", napisao je Bojan Vučen, arhitekta.

Foto: Planiran projekat Gradske uprave