<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

FOTO

Fotografiju postavio pa izbrisao: „Nije u pitanju domaća, već divlja mačka“

Vojinovića smo kontaktirali kako bi provjerili da li je fotografiju postavio, a potom i obrisao i zašto.

31. august 2022, 10:11

Počelo je... zagrijavanje.

Napisao je uz objavu fotografije svezane mačke na svojoj FB stranici Vukašin Vojinović,dugogodišnji političar iz Laktašalovac i bivši predsjednik Lovačkog savez RS.

Ubrzo nakon objave fotografija je uklonjena, ali su je pojedinci nastavili dijeliti na njegovoj FB stranici ispod ranijih objava.

Vojinovića smo kontaktirali kako bi provjerili da li je fotografiju postavio, a potom i obrisao i zašto.

Kako nam je rekao nije u pitanju domaća mačka, već divlja, a fotografiju je izbrisao zbog komentara koje je počeo dobijati.

„Da skratim priču nemam ja tu šta objašnjavati. Mi smo bili u redovnom lovu na predatore kunu, šakala, lisicu i divlju mačku. I to u šumi, tri kilometra daleko od prvih kuća. Mi smo po zakonu dužni da ukljanjamo sve predatore 200 metara od kuće. Riječ je o divljoj mački i ne može nama niko određivati da li je to šakal ili lisica, mi znamo šta lovimo. Imamo papir, imamo zakonsku obavezu, bili smo u lovu, odstrijelili smo divlje mačke i šakala i sada neko kaže da je to pitoma mačka, neko ovako, neko onako. I da je pitoma, pošto je 3 kilometra od prvih kuća, mi smo dužni da ih uklanjamo. Naći ću vam zakon u njemu sve piše“ istakao je Vojinović za BUKU.

Na našu konstataciju da vezivanje životinja nije humano rekao je: "Nećemo ih staviti u džep od košulje. Naravno da smo ih odstrijelili i vezali, nisam je stavio u vreću“.

Aleksandra Anja Dragomirović, podpredsjednica Centra za životnu sredinu kaže  za Buku bilo kakvo zlostavljanje životinja nije u skladu sa važećim propisima ali i opšteprihvaćenim društvenim normama, pa i regligijskim ukoliko se neko deklariše kao vjernik. Pored zakonskih normi, dodaje, možemo se pozvati i na opšteprihvaćeni moral i etiku, ljudskost u krajnju ruku.

„Ukoliko je istina da je gospodin član i nekog lovačkog udruženja, onda ovakvo ponašanje nije u skladu ni sa lovnom etikom koju svaki lovac treba da poznaje i poštuje.  Ne želim i ne mogu da pretpostavim na šta se osnosi tekst iznad slike: počelo je.. zagrijavanje.. Da li svi trebamo navući pancire i kućne ljubimce i domaće životinje staviti u skloništa - ako društvo toletiše ovakvu slobodu u oduzimanju života“, zaključila je Dragomirović.