<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik promijenio priču o minimalcu, prihvatio rješenje poslodavaca?

Ovom izjavom Dodik je, čini se, prihvatio rješenje koje su ponudili poslodavci

30. novembar 2023, 5:03

Govoreći za srbijanski list NIN o prijedlogu koji je nedavno uputio - da minimalna plata u RS bude 1.050 KM, Milorad Dodik je rekao da će se vidjeti da li je to realno.

"Moj je prijedlog da se minimalac poveća na 1.050 maraka, s tim da obuhvati i regres, topli obrok i druga lična primanja. Ja to ne mogu da nametnem i o tome bi trebalo da se dogovore Vlada, poslodavci i sindikati. Dobra plata je jedini motiv da ljudi ne odu iz zemlje, a privreda se ionako žali da bi radnike trebalo da uvozimo jer ih nema dovoljno", kazao je Dodik u intervjuu.

Ovom izjavom Dodik je, čini se, prihvatio rješenje koje su ponudili poslodavci na sastanku koji je održan sredinom novembra između Unije poslodavaca i predstavnika vlade RS.

Podsjećamo, predsjednik unije poslodavaca RS, Saša Trivić, rekao je nakon sastanka da se "vrlo lako može doći do plate od 1050" ako se platom obuhvate dodatna primanja radnika.

"Naš radnik danas na minimalac ima obavezu 200 KM toplog obroka i 70-80KM za prevoz i mi insistiramo od vlade da izjednači radnike, jedne i druge. Ima da se ovo što mi dajemo radnicima za topli obrok i prevoz stavi u taj iznos i mi bismo onda imali 950KM već danas. Sa sto maraka povećanja, mi bismo došli na 1050. Mi smo rekli da se može 50-70KM povećati, tako da je vrlo lako moguće da se dođe do 1050 KM najniže plate, ukoliko se uključi sve ostalo što dobija radnik", izjavio je Trivić.