Dodijeljene Mirovne nagrade „Goran Bubalo“: Da bi se gradio mir treba biti samo čovjek

Danas u Banjaluci

09. decembar 2022, 1:30

Danas je dodijeljena Mirovna nagrada „Goran Bubalo“. Nagrada nosi ime čovjeka velikog srca, mirovnog aktiviste i istinskog borca za ljudska prava. Nenametljivo, kroz svoj dugogodišnji rad i zalaganje na putu mira, njegovo je ime postalo sinonim za izgradnju mira u BiH.

Nagrada, koja je ustanovljena 2013. a dodjeljuje se pojedincima, školama i organizacijama koje doprinose izgradnji mira i promociji ljudskih prava, od 2020. godine nosi ime Gorana Bubala u znak sjećanja na pokojnog osnivača i predsjednika Mreže za izgradnju mira.

Ove godine Mirovnu nagradu „Goran Bubalo“ posthumno je dobila Stanojki Cani Tešić iz Bratunca.

"Stanojka Cana Tešić radila je na tome da postanu aktivne građanke našeg društva. Mi smo tu da nastavimo Canin put", rečeno je na dodjeli nagrade.

Mirovnu nagradu „Goran Bubalo“ dobio je Edin Ramulić za dugogodišnji doprinos za borbu za ljudska prava.

"Hvala na uspostavi ove nagrade, ona je i teret i trebalo bi se ostatak života ponašati u skladu sa njom. Mir je veoma važan, kao i zdravlje. Mladima bih poručio da je vrlo važno da se radi i na slobodi, da se borite protiv svih oblika diskriminacije, da slobodno mislite i djelujete", rekao je Ramulić na dodjeli.

Nagradu je dobio i Sead Đulić koji je rekao da je prijedlog nagrade došao iz Ljubuškog.

"Ja sam došao iz Mostara, a nagrada se dodjeljuje u Banjaluci. To je suština svega. Sve ove godine nisam ništa posebno radio, radio sam ono što sam smatrao normalnim. Biti čovjek nije hrabrost. Da bi se gradio mir treba biti samo čovjek", poručio je Đulić.