IZBORI

CIK objavio kompletne liste sa imenima kandidata svih stranaka

U trci za predsjednika RS 31 kandidat

05. august 2022, 6:02

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je kompletne liste sa imenima kandidata svih stranaka koje će uzeti učešće na predstojećim Opštim izborima u BiH, koji su zakazani za 2. oktobar.

Građani BiH, svoj glas moći će dati kandidatima na više nivoa, za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament  FBiH, kao i za Kantonalne skupštine u FBiH.

Za poziciju tri člana Predsjedništva BiH u trci će biti 10 kandidata. Iz Republike Srpske to su Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS), Borislav Bijelić (Stranka Život) i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, koji je kandidat ispred  koalicionog bloka Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda boriće se Denis Bećirović, Bakir Izetbegović te Mirsad Hadžikadić, dok će se za mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda boriti Željko Komšić i Borjana Krišto.

Za funkciju predsjednika Republike Srpske boriće se 31 kandidat, a između ostalih, tu su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Jelena Trivić (PDP), Radislav Jovičić (DNS), Senad Bratić (Pokret Država), Ivan Begić, Ćamil Duraković (nezavisni kandidat), Neđo Đurić (SPS) i drugi, pišu Nezavisne novine.

  Sve kandidate za ostale nivoe vlasti možete vidjeti OVDJE.