BUKA na protestu u Podgorici: Hiljade građana zatražilo nove izbore

Foto BUKA

 Više hiljada građana u Podgorici je večeras prisustvovalo protestu pod sloganom “Ima nas”.

Protest je organizovala nevladina organizacija “Luča” a podržala cijela parlamentarna opozicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prema procjenama organizatora skupu, koji je protekao bez incidenata, prisustvovalo je oko 15.000 građana.

Ključni zahtjevi demonstranata su, kako su večeras saopštiili, organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, dogovor o izboru sudija Ustavnog suda ali i povlačenje nedavno usvojenog spornog Zakona o predsjedniku.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo „Nemamo više izbora, idemo na izbore“, „Izdaja nije demokratija“, „Stop sijanju mržnje“, „Ne damo Ustav, hoćemo izbore“…

Osim crnogorskih, koje su dominirale, demonstrantni su nosili i zastave Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine i uzvikivali parole protiv premijera Dritana Abazovića ali i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prisutnima su se obratili građanski aktivisti, studenti, ali i predstavnici političkih partija koje su podržale protest.

Šef poslaničkog Kluba DPS-a Danijel Živković kazao je da je parlamentarnu većinu udarila na temelje građanske, evropske i moderne Crne Gore, dodajući da moraju biti istrajni u borbi protiv takve politike.

„Moramo biti složni, jedinstveni i zajednički istrajavati na ostvarenju naših zahtjeva. Crnoj Gori trebaju izbori! Moramo povratiti red, moramo povratiti institucionalnu snagu, moramo se vratiti na evropski put i moramo učini Crnu Goru pristojnim domom za svakog ko u njoj želi za živi, uči, zasniva porodicu i vezuje svoju ličnu sudbinu. Ovo je borba za pravo na pristojan život, ovo je borba za buduće generacije, ovo je borba u kojoj ne smijemo odstupiti. Idemo na izbore, da građani daju svoj sud i da nakon izbora vratimo Crnu Goru na evropski put“, kazao je Živković.

Izvršni direktor Foruma slobodnih građana “Luča” Nebojša Mrvaljević kazao je da želi jasno i glasno poručiti “ima nas”, ocjenjujući da se večeras pruža podrška evropskoj, modernoj i naprednoj Crnoj Gori.

„Dobrodošli na skup na kojem građanke i građani Crne Gore ujedinjeni bez obzira na političke i druge razlike, zajedno brane institucije i dostojanstvo naše zemlje“, kazao je Mrvaljević.

Poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković pozvao je, kako je kazao, sve međunarodne prijateljske adrese da pomognu u borbi za zdrav razum i elementarnu normalnost.

“Mi odustati nećemo, kadri smo istrajati do konačne pobjede građanske, multivjerske, antifašističke, evropske, čojske i sojske Crne Gore. To će se desiti na ultimativnim prijevremenim parlamentarnim izborima. Zato da završim citatom najnepopularnijeg političara u Crnoj Gori, doduše neću moći tako glasno kao on – dajte te parlamentarne izbore. Da oživi Ustav, da ožive institucije. Hvala i živjeli”, zaključio je Striković.

Kriza u Crnoj Gori kulminirala je nakon što je Vladi Dritana Abazovića u avgustu izglasano nepovjerenje. Nakon toga predsjednik države Milo Đukanović nije predložio lidera Demosa Miodraga Lekića za novog mandatara. Parlamentarna većina predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i Abazovićevom Urom obavijestila je Đukanovića posljednjeg dana roka za predlaganje mandatara da Lekić ima njihovu usmenu podršku, ali je potpise podrške dostavila dan po isteku roka.

Većini je to, kako su ranije saopštili, bio motiv da izmijene Zakon o predsjedniku kojim pokušavaju da na sebe prenesu ustavne nadležnosti predsjednika u oblasti predlaganja mandatara za sastav Vlade, ali i postavljanja ambasadora. Đukanović je taj Zakon vratio parlamentu ocjenjujući ga neustavnim. Usvajanje akta kritikovali su i zvaničnici Evropske unije, kao i ambasadorke Sjedinjenih Država i Velike Britanije i ostalih zapadnih zemalja.

U međuvremenu, predsjednica Skupštine iz vladajuće Socijalističke narodne partije Danijela Đurović, zakazala je sastanak sa liderima svih političkih partija za sjutra. Kazala je da će otvaranjem dijaloga pokušati da prevaziđu političku krizu.

Kako je saopštila, otvaranjem dijaloga pokušaće da prevaziđu političku i institucionalnu krizu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije