Ukrajinska novinarka Victoria Roshchyna umrla u ruskom zatvoru, objavio Kijev


Ukrajinska novinarka Victoria Roshchyna, koja je nestala u okupiranom dijelu svoje zemlje, umrla je prošlog mjeseca u ruskom pritvoru, saopštile su ukrajinske vlasti početkom sedmice, a prenosi CNN.

Roshchyna, koja je imala 27 godina, nestala je u avgustu prošle godine tokom izvještavanja iz područja pod ruskom okupacijom u Ukrajini. Mjesecima se vodila kao nestala, a njeni najmiliji nisu imali pojma što joj se dogodilo.

Nekoliko mjeseci nakon hapšenja, Moskva je obavijestila Roshchyninu porodicu da je ona u zatvoru u Rusiji.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Imam službenu dokumentaciju s ruske strane koja potvrđuje smrt ukrajinske novinarke Victorije Roshchyne, koju je Rusija nezakonito lišila slobode”, rekao je u izjavi ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmytro Lubinets.

Roshchynine kolege rekle su da je ona putovala na teritorij pod kontrolom Rusije kako bi izvještavala o životima ljudi koji žive pod okupacijom. Vjeruju da su mladu novinarku ubile ruske vlasti.

“Imamo sve razloge vjerovati da je njena smrt ili rezultat namjernog ubistva ili rezultat okrutnog postupanja i nasilja kojem je bila izložena tokom vremena u ruskom zarobljeništvu”, rekli su ukrajinski novinari i medijski profesionalci u izjavi objavljenoj u nekoliko ukrajinskih medija.

Kancelarija ukrajinskog glavnog tužioca saopštila je da istražuje njenu smrt kao ratni zločin u kombinaciji s ubistvom s predumišljajem.

Novinarka Evgeniya Motorevskaya, koja je radila s Roshchynom kao bivša urednica Hromadske, ukrajinskog medija, rekla je da je mlada novinarka bila odlučna raditi svoj posao najbolje što može.

“Za nju nije bilo ništa važnije od novinarstva. Vika je uvijek bila mjesto gdje su se odvijali najvažniji događaji za zemlju. I nastavila bi to činiti mnogo godina, ali Rusi su je ubili”, rekla je u izjavi objavljenoj na web stranici Hromadskih.

Petro Yatsenko, glasnogovornik Ukrajinskog koordinacijskog centra za postupanje s ratnim zarobljenicima, rekao je u izjavi da se oko 25 ukrajinskih novinara nalazi u ruskom zarobljeništvu, a nekoliko drugih se smatra nestalima.

Roshchyna je dobila nagradu za hrabrost u novinarstvu za 2022. koju dodjeljuje Međunarodna zaklada za ženske medije. Njezini su se radovi pojavili u brojnim medijskim kućama, uključujući Ukrayinska Pravda, Hromadske i Radio Free Europe.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije