Ambasada SAD u BiH odgovorila Dodiku na pitanje gdje je američki novac (VIDEO)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini odgovorila je Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske na pitanje gdje je završio novac američkih građana koji je stigao u BiH.

U opširnom odgovoru koji su objavili na svojoj stranici, iz Ambasade navode  da „pomoć koju vlada Sjedinjenih Američkih Država pruža od 1995. godine do danas širom Bosne i Hercegovine iznosi više od dvije milijarde dolara.

„Oko 638 miliona dolara, što je otprilike trećina ukupne pomoći SAD-a, uloženo je u entitet Bosne i Hercegovine (BiH) Republiku Srpsku (RS), kao pomoć prilikom poratne obnove, za razvoj ekonomije i podršku lokalnim zajednicama – kako bi postale snažnije, demokratske i inkluzivne. SAD su pružale pomoć u gotovo svim opštinama i gradovima u RS i nastavljaju raditi u zajednicama širom entiteta“, naveli su oni.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Detaljnije o tome, gdje su i koliko kako navode uložili u Republici Srpskoj,  možete da pročitate na njihovoj stranici.

Milorad Dodik, predsjednik RS, prije nekoliko dana je, komentarišući poruke Majkla Marfija, američkog ambasadora u BiH, o finansijskoj situaciji u Srpskoj, odgovorio postavljanjem svojih pitanja.

Na Marfijevo pitanje “gdje je novac”, Dodik je rekao da će mu odgovoriti kontrapitanjima: “Gdje je završio novac američkih građana koji je uložen u borbu protiv navodnog ruskog uticaja u BiH; koliko novca američkih građana je bačeno da bi srušila Republika Srpska; da li američki građani znaju da se njihov novac troši uzaludno i da veze Rusije i Republike Srpske nikada nisu bile bolje i jače i da američki ambasador na svakom koraku bruka njihovu zemlju?!”

„Amerika mora da objasni svojim građanima gdje ide taj novac i kako se troši, ali i nama ovdje, u Republici Srpskoj! Oni ne odustaju od miješanja u unutrašnje stvari, petljaju se i u izborni proces, pokušavajući da nametnu vlast u Srpskoj po svoj mjeri, ignorišući volju birača u Srpskoj. To mora sve da se razjasni i da se utvrdi gdje je taj novac američkih građana i u čije je ruke otišao“, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da otvoreno i javno pita i traži javni odgovor: “Gdje je taj novac i u koje svrhe je korišćen?

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije