Slijedi nova ekonomska kriza

Britanski dnevni list ocijenjuje da su na najnoviji pad vrijedosti akcija na svjetskim berzama uticala i strahovanja od pojave parališuće nove globalne ekonomske krize.

Londonski “Tajms” ukazuje da su vrijednosti akcija na evropskim berzama, kao i vrijednost evra, juče snažno opali zbog strahovanja od krize gotovog novca u zemljama zone evra koje koriste zajedničku valutu.

Rok koji je Evropska centralna banka postavila bankama u evropskim zemljama da vrate dugovanja od gotovo 450 milijardi evra, koliko je u jeku najveće krize upumpano u kontinentalni finansijski sistem. Strahuje se da bi to moglo vrlo negativno da se odrazi na banke u evrozoni, a prije svega u Španiji, Portugalu i Grčkoj, čije ekonomije su suočene s velikim problemima.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Tanjug prenosi da dopisnici “Tajmsa” u Atini i Madridu izvještavaju o nastavku masovnih protesta u Španiji i Grčkoj zbog najavljenih drastičnih mjera štednje u tim zemljama. Tokom petog generalnog štrajka u Grčkoj od početka ove godine izbilo je nasilje, a podzemna željeznica u glavnom gradu Španije je bila blokirana. Sve to je samo uvod u ono što će se dogadjati tokom ljeta, koje će biti obelježeno masovnim obustavama rada u zemljama ugroženim zbog dužničke krize, navodi “Tajms”.

Biznis.ba

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije