U sprečavanju davanja informacija vlastima u BiH nekad pomažu “unutrašnji glasovi”

Damjan Ožegović iz organizacije TI BiH danas je ukazao na negativne trendove prilikom odobravanja ili odbijanja pristupa informacijama gdje službenici koji su zaduženi za omogućavanje slobodnog pristupa infiormacijama koriste svakakve odgovore.

“Između ostalog da im unutrašnji glasovi ne odobre pristup informacijama ili da se plaše paraobavještajnih službi kojih ima u BiH. Svakako najzanimljiviji odgovor je bio kada je službenica odobrila slobodan pristup informacijama ali se dugo borila sa unutrašnjim glasovima” rekao je Ožegović.

Dodao je da prema istraživanjima TI BiH oko 50% javnih institucija ne odgovara na vrijeme, i to je prvi problem.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

” Rokovi, iako su dugi, se ne poštuju. Drugi je problem što je 30% uvijek odbijajućih odgovora. Do informacija se dolazi teško i sporo” rekao je on.

TI BiH u posljednjih 20 godina prati rad javnih institucija i provodi redovna istraživanja o primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama koja pokazuju negativne trendove na svim nivoima vlasti uz BiH. Zbog toga je cilj postavljanja izložbe podizanje svijesti o značaju transparentnosti u radu institucija, te ohrabrivanje građana da traže informacije koje su od javnog interesa.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije