<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sijamski blizanci, poslije operacije razdvajanja, vide jedan drugog prvi put

Trogodišnji sijamski blizanci, čiji su mozgovi bili spojeni, uspješno su razdvojeni nakon 33 sata operacije

11. august 2022, 2:38

Sijamski blizanci Artur i Bernardo iz Brazila odvojeni su tokom operacije koja je trajala 27 sati i sada se oporavljaju.

Prvi put od kada su rođeni stavljeni su u krevetac okrenuti jedan drugom.

Njihov otac Antonio Lima veruje da se dogodilo čudo tokom operacije odvajanja.

Gabriel Mufarej, neurohirurg koji ih je operisao, kaže da će im biti neophodno šest meseci rehabilitacije, pre davanja prognoze o njihovom daljem zdravstvenom stanju.

Trogodišnji sijamski blizanci, čiji su mozgovi bili spojeni, uspješno su razdvojeni nakon 33 sata operacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sijamski blizanci razdvojeni su u operativnom zahvatu upotrebom tehnologije virtuelne stvarnosti.

Kako navodi "BBC", Bernardo i Arthur Lima podvrgnuti su nekoliko operacija u Rio de Janeiru u Brazilu, a predvodio ih je britanski pedijatrijski hirurg Noor ul Owase Jeelani iz londonske bolnice "Great Ormond Street".

Kako je objavila londonska dobrotvorna organizacija "Gemini Untwined", koja je prikupljala donacije za izvođenje ovog poduhvata, ovo je bila jedna od najsloženijih i najuspješnijih operacija ikada izvedenih u historiji.

Trogodišnji dječaci bili su na ukupno sedam operacija, a samo posljednje dvije trajale su ukupno 33 sata. U cijelom procesu je učestvovalo oko 100 zdravstvenih radnika.

Hirurzi su prije operacije proveli mjesece isprobavajući razne tehnike pomoću virtualne stvarnosti prije nego što su započeli operativni zahvat.

Ljekari su eksperimentisali sa virtuelnom stvarnošću zasnovanom na kompjuterizovanoj tomografiji (CT) i magnetnoj rezonanciji (MRI) blizanaca.

Operaciju je vodio dr. Jeelani zajedno sa dr. Gabrielom Mufarrejem, voditeljom pedijatrijske hirurgije Instituta Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer.

Jeelani je opisao operaciju kao ogromno postignuće i kao "proizvod svemirskog doba".

"Uspješno razdvajanje Bernarda i Arthura izvanredno je postignuće tima u Rio de Janeiru. Ne samo da smo osigurali novu budućnost za dječake i njihovu porodicu, već smo ohrabrili lokalni tim sposobnostima i samopouzdanjem da ponovo mogu uspješno poduzeti tako složen posao u budućnosti", rekao je Jeelani.