<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Riječ je nekad značila nešto! Evo zašto se prije tačno 83 godine mađarski premijer ubio zbog Jugoslavije

03. april 2024, 10:05

Mađarski premijer Pal Teleki na današnji dan 1941. godine izvršio je samoubistvo ostavljajući oproštajno pismo u kom kaže da umire zbog pogažene riječi Jugoslaviji.

Kada je njemački napad na Jugoslaviju 1941. godine postao sve izvjesniji, Teleki je bio pod velikim pritiskom. S jedne strane Njemačka je zahtjevala pomoć Mađarske u napadu na Jugoslaviju, poturajući laži o dešavanjima u Jugoslaviji, dok je s druge strane Velika Britanija prijetila objavom rata ako njemačke snage pređu preko mađarske granice. Telekiju je tada ponestalo alternativa.

Naime, on je bio član delegacije koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o vječnom prijateljstvu i miru između Jugoslavije i Mađarske. Teleki, ako je nešto cijenio u životu, bila je to principijelnost, a u aprilu 1941. se našao u situaciji, štagod da uradi, pogazio bi datu riječ.

Nakon sastanka kabineta gdje se zahtjevala pomoć u napadu na Jugoslaviju, otišao je kući, čekao telefonski poziv kojim se potvrđuje da su njemačke snage ušle u Mađarsku, potom je stavio pištolj u usta i pucao. Na stolu je ostalo pismo upućeno Miklošu Hortiju, mađarskom regentu.

“Vaše visočanstvo, pogazili smo svoju riječ i to iz kukavičluka, nismo ispoštovali Sporazum trajnog mira sa Jugoslavijom. Nacija to osjeća, a mi smo odbacili svoju čast. Sada smo saveznici nitkova jer ni jedna riječ o navodnim zločinima nije tačna, ni protiv Mađara, čak ni protiv Nijemaca. Postaćemo lopovi! Krašćemo ljudska tijela i duše! Nacija smeća. Nisam te spriječio u tome. Ja sam kriv”, naveo je Pal Teleki u oproštajnom pismu.

Britanski premijer Vinston Čerčil kasnije je zapisao da je samoubistvo mađarskog premijera bilo žrtva koja je trebalo da njega i njegov narod oslobodi krivice za učešće u napadu Njemačke na Jugoslaviju.