<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pogledajte potresne crteže djece izbjeglica i migranata

CRTEŽI

Izbjeglice i migranti čije crteže su prikupili stari su od tri do sedamdeset godina, ali uglavnom je riječ o djeci.

22. novembar 2018, 8:57

UMJETNIČKO-istraživački tim prikupio je u Parizu, u sklopu projekta Yesterday-Today-Tomorrow (YTT), crteže tisuća izbjeglica i migranata u kojima oslikavaju svoje živote u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Istraživači su surađivali s izbjeglicama i migrantima 50 različitih nacionalnosti u više od 30 kampova i skvotova diljem Europe i Sjeverne Afrike i prikupljali njihove crteže, piše portal Balkan Insight. Izbjeglice i migranti čije crteže su prikupili stari su od tri do sedamdeset godina, ali uglavnom je riječ o djeci. 

"Danas", autor 13-godišnji kurdski dječak koji trenutno živi u kampu na grčkom otoku Lezbosu 

"Jučer", 18-godišnji sirijski mladić koji trenutno živi u kampu na grčkom otoku Lezbosu 

YTT tim objasnio je da mu je cilj "razviti edukacijske i komunikativne alate kako bi pomogao u globalnoj integraciji izbjeglica i migranata". Cijeli je projekt 2016. pokrenuo konceptualni umjetnik i aktivist Bryan McCormack. 

"Svaka izbjeglica/migrant dobije tri lista papira i raznobojne flomastere te treba nacrtati tri crteža: Jedan svog života prije: jučer. Jedan svog trenutnog života: danas. I jedan svog života zamišljenog u budućnosti: sutra", objasnio je YTT tim Balkan Insightu.

"Jučer", autorica 28-godišnja sirijska djevojka koja trenutno živi u Ateni

 

"Danas", autorica 9-godišnja iračka djevojčica koja trenutno živi u Beogradu

"Intenzivni, brutalni, ali koherentni i jasni"

Dodao je da su crteži koje su dobili "živi i moćni" te da "prilično dojmljivo prenose njihov individualni glas, a ljudi koji žive u ekstremnim uvjetima stvaraju crteže koji su intenzivni, brutalni, ali iznimno koherentni i jasni".

"Ovi crteži definiraju vizualni jezik, sirov, emocionalni i eksplikativni jezik koji govori logično i izravno publici, neovisno o dijalektu, nacionalnosti ili obrazovanju", zaključuju kreatori ovog projekta.

"Sutra", autorica 9-godišnja iračka djevojčica koja trenutno živi u Beogradu

"Sutra", autor 15-godišnji afganistanski dječak koji trenutno živi u kampu na grčkom otoku Lezbosu

Svi su crteži prikupljeni, skenirani i pohranjeni s podacima o dobi, spolu, nacionalnosti i trenutnoj lokaciji. Uz to, ovaj tim planira iskoristiti prikupljene crteže u suradnji s više različitih sveučilišta i akademskih institucija, kao temelj za YTT edukacijsku aplikaciju i online platformu za podršku koji se mogu prilagoditi gotovo svakom nacionalnom obrazovnom sustavu na svijetu.

Prema podacima UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice, u prvoj polovici ove godine većina izbjeglica i migranata došla je u Europu iz Grčke - njih oko 22 tisuće do kraja lipnja. Bosna i Hercegovina bilježi dramatičan porast dolaska izbjeglica i migranata u zemlju i njihovog prolaska na putu za Hrvatsku, Sloveniju i zemlje zapadne Europe - preko 10 tisuća do kraja srpnja. 

Index