<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ova dva grada sada su glavni cilj Rusije. Šta se tamo događa?

DVA GRADA na prvoj liniji fronta Rusi pokušavaju osvojiti već mjesecima. Krvava bitka za Bahmut bjesni već osam mjeseci, a grad Avdijivku još od 2014. godine. Oba grada, udaljena svega 60-ak kilometara, pružaju otpor i tvrde da neće pasti.

22. mart 2023, 7:50

Ruska vojska pokušava osvojiti Avdijivku od 2014. kada su izbile borbe između kijevskih snaga i separatista koje podržava Kremlj. Grad se nalazi samo 13 kilometara od Donjecka, glavnog grada istoimene regije pod ruskom kontrolom. Prije invazije u veljači 2022. imao je 30.000 stanovnika.

Nakon više od godinu dana borbi, ostalo je samo 2300 ljudi, od kojih 1960 živi od pomoći, rekao je načelnik lokalne vojne uprave Vitalij Barabaš: "Tijekom posljednja tri tjedna, uz pomoć policije i volontera, evakuirali smo oko 150 ljudi. Imali smo 47 djece u gradu, danas ih je ostalo samo osmero".

"Situacija se stalno pogoršava. Rusi sada koriste X-59, X-101, X-555, C-300", rekao je Barabaš, nabrajajući dalekometno oružje: "To nikad prije nije bio slučaj. Gađaju nas s 10 do 12 projektila dnevno, ako ne i 14". Ruslan Surnov, koji vodi centar za pomoć, kaže da projektili postaju sve veći, baš kao i šteta. Zgrade se doslovno ruše. Vjerojatno će sve ovdje uništiti.

"Prije nas baš i nije bilo strah, navikli smo se na rakete GRAD, iako su one namijenjene ubijanju ljudi, ali sada nas bombardiraju projektilima. Pod stalnim smo zračnim napadima", govori Surnov.

Kada je 2014. izbio sukob u Ukrajini, proruski separatisti zauzeli su Avdijivku prije nego što su kijevske snage vratile kontrolu nad gradom. Blizina bojišnice učinila je grad žarištem borbi prije prošlogodišnje potpune invazije. Grad je sada poprište najžešćih borbi na frontu, zajedno s Bahmutom. Prošlog lipnja, sjeverno od Avdijivke, ruske su snage presjekle jednu od dvije glavne pristupne ceste i zauzele položaje na istoku i jugu.

Napredovali su tijekom posljednjih mjeseci zauzimajući sela Vodjane i Opitne na jugozapadu, kao i Krasnogorivku i Vesele na sjeveru, stvarajući okruženje za zauzimanje Avdijivke, ako se ne bude mogla zauzeti frontalnim napadom.

Za Barabaša su raketni udari najveći problemi, a drugi problem je to što Rusi još uvijek pokušavaju opkoliti grad. Svejedno, čini se da Avdijivka neće pasti.

"Grad je na prvoj liniji više od osam godina. Postoje vrlo ozbiljna linija utvrđenja, sva betonska, s bunkerima", rekao je Ruslan Surnov i dodao: "Ovo je prava tvrđava. Bolje je zaštićena od Bahmuta. Bahmut uglavnom ima rovove, ovdje imamo bunkere".

Ukrajinska vojska: Ovaj grad uskoro bi mogao postati drugi Bahmut

Ukrajinska vojska jučer je objavila da je situacija u gradu sve teža i da bi taj grad uskoro mogao postati "drugi Bahmut". "Neprijatelj neprestano pokušava opkoliti Avdiivku. Slažem se sa svojim kolegama iz Ujedinjenog Kraljevstva da bi Avdiivka uskoro mogla postati drugi Bahmut - to je istina", rekao je Oleksij Dmitraškivski, vojni glasnogovornik. No dodao je da Rusija "trpi prilično ozbiljne gubitke" tvrdeći da koristi "svoje posljednje rezerve".

"Tijekom proteklog dana neprijatelj je izgubio oko tri satnije/rotacije ljudstva. Svi ovi napadi su iste vrste. Neprijatelj napada s istog položaja, vrlo predvidljivo. Tako da naši momci uspijevaju obraniti svoje položaje", rekao je.

Što se događa u Bahmutu?

Bitka za drugu utvrdu na prvoj liniji, Bahmut, traje još od ljeta. Više od pola godine kasnije Bahmut još nije pao, a i dalje se vode žestoke borbe. Jevgenij Prigožin, osnivač i šef Wagnera čije se trupe bore u Bahmutu pisao je ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu. Pismo je objavio na Telegramu.

U pismu Prigožin piše kako vagnerovci drže 70 posto Bahmuta. S obzirom na to da je Prigožin u više navrata prošlih tjedana najavljivao kraj bitke i "oslobođenje grada", kako on to zove, pitanje je koliko se njemu može vjerovati. "Situacija je teška, jako teška, neprijatelji se bore za svaki metar", kaže Prigožin. To je, nesumnjivo, istina.

Prigožin je u pismu upozorio Šojgua da Kijev planira ofenzivu kako bi odsjekao snage Wagnerove grupe od glavnine moskovskih trupa. Šef plaćeničke skupine Wagner je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji tvrdio da je "napad velikih razmjera planiran za kraj ovog mjeseca ili početak travnja".

"Tražim od vas da poduzmete sve potrebne mjere kako biste spriječili da privatna vojna tvrtka Wagner bude odsječena od glavnih snaga ruske vojske, što će dovesti do negativnih posljedica za specijalnu vojnu operaciju", rekao je Prignožin.

Dodao je da će objaviti vlastiti plan kako se suprotstaviti Ukrajini, ali nije otkrio kako je saznao za navodnu predstojeću ofenzivu.

Kakvo je stanje u ova dva grada danas?

Institut za proučavanje rata objavio je kakvo je stanje danas u ova dva grada.

"Ruske snage nisu ostvarile nikakve potvrđene uspjehe u ili oko Bahmuta 21. ožujka. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da su ukrajinske snage odbile ruske napade u blizini Bakhmuta. Glasnogovornik Ukrajinske istočne grupe snaga pukovnik Serhij Červati izvijestio je da je u Bahmutu bilo 13 borbenih okršaja, što je značajno smanjenje u odnosu na 24 borbena sukoba u gradu o kojima je izvijestio 16. ožujka.

Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da su ruske snage izvele neuspješne ofenzivne operacije u blizini Avdiivke; unutar 14 km sjeverno od Avdiivke u blizini Novobakhmutivke i unutar 36 km jugozapadno od Avdiivke u blizini Sieverne. 

Ruski izvori ponudili su različita stajališta o sposobnosti ruske vojske da opkoli Avdiivku. Neki ruski izvori tvrdili su da ruske snage prijete opkoliti ukrajinske snage u Avdiivki sa sjevera, istoka i juga te da je zauzimanje Stepova presjeklo željezničku prugu koju su ukrajinske snage koristile za opskrbu svoje grupe u Avdiivki.

Ruski vojni bloger tvrdi je da ruske snage pokušavaju napredovati prema Orlivki kako bi presjekle ukrajinske kopnene linije komunikacije te da će Avdiivka uskoro biti opkoljena. Drugi istaknuti vojni blogeri tvrde, pak, da ruske snage nisu blizu okruživanja Avdiivke i pozvali su druge ruske izvore da prestanu s preuranjenim razgovorima o toj temi.

Ruski izvori ponudili su različita stajališta o važnosti zauzimanja Avdiivke, pri čemu je jedan ruski vojni bloger tvrdio da je to naselje značajno industrijsko područje, dok je drugi ispitivao kako bi zauzimanje Avdiivke značajno promijenilo operativnu situaciju duž periferije grada Donjecka", piše ISW.

Index