<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Otkriveno gdje živi najviše milionera: Samo jedan evropski grad na listi

Većinom na popisu dominiraju gradovi u SAD-u i Aziji.

02. maj 2023, 12:31

U vijestima koje “običnim smrtnicima” i nisu najvažnije možda je promakla informacija o najbogatijim gradovima planeta.

Kriterij je ovaj put jednostavan, gledali su se gradovi u kojima živi najveći broj milionera, a popis koji je sastavila kompanija Henley & Partners (analizirajući 97 gradova) donio je portal Timeout.

Na vrhu ljestvice bogataša ove je godine New York, koji se može pohvaliti s nevjerojatnih 340 hiljada milionera, ali i 58 milijardera. Drugoplasirani je glavni grad Japana Tokio, koji je dom za, vjerovali ili ne, 290 hiljada milionera. Inače, da ne bude zabune, valuta o kojoj govorimo su američki dolari.

Američko područje The Bay Area (San Francisco i okolica) treće je na listi, vjerovatno zahvaljujući dobro plaćenim tehnološkim radnicima u Silicijskoj dolini. Inače, tu živi i najviše milijardera, njih čak 63.

Ove godine samo je jedan europski grad ušao među deset najbogatijih gradova, riječ je o Londonu, a većinom na popisu dominiraju gradovi u SAD-u i Aziji.

Spomenuta prijestolnica Engleske je četvrta, a slijede je Singapur, Los Angeles, Hong Kong, Peking, Šangaj i Sydney. Cijeli popis možete pronaći OVDJE.