Erdogan: Neću se sastati s grčkim premijerom dok se on ne sabere

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da se neće sastati s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom sve dok se on ne sabere, objavila je danas televizija NTV.

01. juli 2022, 2:30

Povijesni suparnici, Turska i Grčka, sukobljavaju se oko raznih pitanja, poput pomorskih granica, izvora ugljikovodika u Sredozemlju te etnički podijeljenog Cipra.

Erdogan je kazao da Mitsotakis "više za njega ne postoji" nakon što je grčki premijer lobirao da Sjedinjene Države Turskoj ne prodaju borbene zrakoplove F-16, piše Reuters.

"Neka se sabere. Nećemo se sastati sve dok se ne sabere", rekao je Erdogan novinarima na povratku sa summita NATO-a u Madridu.

Mitsotakis: Grčka formira vlastite saveze

Mitsotakis je jučer kazao da je Grčka otvorena za dijalog s Turskom, ali je ponovio da se ne namjerava verbalno sukobljavati s Erdoganom.

"Nastavit ću inzistirati na tome da su vrata Grčke uvijek otvorena za dijalog. No naša će zemlja u isto vrijeme nastaviti, kad god bude imala priliku, postavljati pitanja turske agresije unutar Europske unije, bilateralno ili saveznicima", rekao je Mitsotakis i dodao da Grčka "formira vlastite saveze" i želi potporu saveznika u nacionalnim pitanjima, ali također Tursku kao sugovornika.

Erdogana je Mitsotakis naljutio zbog, kako kaže, odustajanja od obećanja da će zajedno razgovarati o bilateralnim pitanjima bez uključivanja drugih strana.