SAD

Biden: Kineski predsjednik mi je rekao da će autokratije upravljati svijetom

Predsjednik Joe Biden otkrio je da ga je kineski predsjednik Xi Jinping nakon što je izabran u Bijelu kuću upozorio da su demokratije u padu i da će jednog dana "autokratije upravljati svijetom".

28. maj 2022, 9:56

"Živimo kroz globalnu borbu između autokratija i demokratija", rekao je Biden tokom svog uvodnog obraćanja studentima završne godine Američke Pomorske akademije.

"Sreo sam se sa Xi Jinpingom više puta nego bilo koji drugi svjetski lider. Kada me nazvao da mi čestita izbornu pobjedu, rekao mi je ono što je rekao mnogo puta ranije", rekao je Biden.

"Rekao je da se demokratije ne mogu održati u 21. vijeku, autokratije će upravljati svijetom. Zašto? Stvari se mijenjaju tako brzo. Demokratije zahtijevaju konsenzus, potrebno je vrijeme, a vi nemate vremena", dodao je.

Biden je u petak ponovio da vjeruje da će demokratije pobijediti autokratije poput Kine i Rusije. Iskoristio je rat u Ukrajini da potkrijepi svoju argumentaciju, rekavši da, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin želio da "fincizira" cijelu Evropu i prisili nacije da budu neutralne, Putinovi postupci su zapravo "Natoizirali" kontinent.

"Xi je u krivu. Svaki od vas, dok budete izlazili u svijet, neće biti samo ponosni pripadnik Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, već ćete biti predstavnici i branioci naše demokratije", Biden je rekao maturantima 2022. okupljenim u Annapolisu u Merilendu.

"Zvuči otrcano, ali bukvalno naše demokratije", nastavio je.

"Zato se zaklinjete, ne meni kao vašem glavnokomandujućem ili bilo kom političkom lideru, već Ustavu. Naš narod vam polaže veliko povjerenje i veliku vjeru", dodao je.

Posljednjih mjeseci mnoge zemlje su krenule u sankcionisanje Rusije i snabdijevanje Ukrajine vojnom i humanitarnom pomoći u nastojanju da podrže Kijev dok brani svoj suverenitet. Rusija je imala malo saveznika u borbi, iako je njena najmoćnija bila Kina .

Navodeći doprinose raznih nacija da pomognu Ukrajini, kao i sankcioniranju Rusiji, tokom tromjesečne invazije, Biden je rekao: "Vidimo da se svijet ne poklapa u smislu geografije, istok i zapad, Pacifik i Atlantik već u smislu vrijednosti."

"Amerika vodi ne samo primjerom svoje moći već i snagom svog primjera. Razmislite zašto je većina nacija pristala da nas podrži", rekao je Biden.

"Najmoćnije oruđe kojim ćete raspolagati je naša mreža globalnih saveza bez premca i snaga našeg partnerstva", rekao je okupljenima.