<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Aida Ćorović osuđena zbog gađanja murala Ratku Mladiću: Ići ću u zatvor, neću platiti kaznu

U presudi se navodi da je zapravo gađala zid stambene zgrade, a zbog ovog prekrašaja mora platiti 100.000 dinara odnosno oko 1674,25 KM.

04. oktobar 2023, 2:13

Iskazati svoje nezadovoljstvo zbog veličanja i promocije ratnih zločinaca u Srbiji je kažnjivo, a organizovati oružani napad u kojem su ubijene četiri osobe nije za pritvora. To je ukratko epilog odluka srbijanskog pravosuđa u 24 h. Naime, skoro u istom danu stigle su odluke nadležnih sudova u dva vrlo bitna slučaja. Milan Radoičić, osumnjičeni za organizaciju oružanog napada u selo Banjska na sjeveru Kosova, pušten jer iz pritvora u Srbiji jer je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odbio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za određivanje pritvora. Radoičić će se braniti sa slobode. S druge strane, aktivistkinji i dobitnici mirovnih nagrada Aidi Ćorović sud je izrekao osuđujuću presudu, jer je narušavala javni red i mir.

Prekršajni sud odlučio je da je Ćorović kriva za remećenje javnog reda i mira, jer je u novembru 2021. u Beogradu u Njegoševoj gađala jajima mural osuđeniku za ratne zločine Ratku Mladiću. U presudi se navodi da je zapravo gađala zid stambene zgrade, a zbog ovog prekrašaja mora platiti 100.000 dinara odnosno oko 1674,25 KM.

Sistem je još jednom pokazao kakav je, mogu kako hoće, ali ne i do kad hoće, rekla je Ćorović u komentaru za Buku.

Presuda je stigla uoči zakonskog roka za sudsku odluku, prije zastare predmeta. Ćorović vjeruje da je sutkinja dobila zadatak da što brže donese osuđujuću presudu kako bi se izbjegla zastara.

„Osuđena sam što sam u Njegoševoj nepristojnim ponašanjem narušavala javni red i mir na način da sam jajima gađala stambenu zgradu i što sam prilikom iste akcije vređala službena lica nadležnih policijskih organa protiv vršenja službene dužnosti rečima. Ja sam na ročištu rekla da nisam gađala zgradu nego mural osuđenog ratnog zločinca. Jelena Jaćimović i ja smo tamo štitili ustavni poredak, a oni su štitili ratnog zločinca, i to je njihov autogol, ne naš“, kaže Ćorović.

Poruka koju šalje pravosudni sistem Republike Srbije, dodaje, jeste da će biti kažnjeni oni koji se bune protiv društvene normalizacije nasilja i romantizacije ratnih zločinaca. Nepristojno je buniti se protiv rehabilitacije i romantizacije ratnih zločinaca, ali nije nepristojno organizovati oružani napad.

„Da, da, ali to je tako licemjerno, jer nigdje ne navode da sam gađala mural, ja sam tada podvukla i rekla da navedu šta sam gađala, jer ja nisam budala da gađam zgradu…“

Drugi dio presude odnosi se na vrijeđanje službenih lica, iako su osobe koje su napale aktivistkinje izgledale kao huligani, a ne policajci.

„Službena lica koja su bila u civilu, niko se nije legitimisao, nosili su kape, izgledali su kao huligani i među njima jeste bilo huligana, bilo je nekih desničara, klinaca, koji su čuvali mural mesecima. Neverovatna je količina brutalnosti s kojom su skočili na nas dve, što se vidi na snimcima, ni po čemu nisam mogla da zaključim da su policajci. Ja sam i sutkinji rekla da bih i nju napala da me zaskoči na hodniku“, kaže Ćorović.

Nejasno joj je i zašto se niko od službenih osoba, kako je navedeno u presudi, nije predstavio. Na snimcima ima dovoljno dokaza o tome šta se desilo u Njegoševoj, ali sud te dokaze nije ni cijenio.

„Postoji sve na snimcima, ona je rekla da će sve da pregleda i njih da sasluša, ali ona to nije uradila, mukica je samo izvršila zadatak. Poruka aktivistima i borcima za demokratiju je -odustajte jer ako možemo Aidu ovako da razvlačimo i pokušavamo da je zaplašimo šta onda ostaje za ljude koji rade u malim sredinama, nemaju podršku koju ja imam. Od juče sam dobila desetine poruka, objava, javljaju se ljudi s kojima nisam što bi se reklo na istoj strani ulice“, dodaje Ćorović.

Presuda je prvostepena i na nju postoji mogućnost žalbe što će Ćorović i uraditi.

„Žalićemo se, nadam se da će na apelaciji biti drugačije i da će doneti oslobađajuću presudu. I ako bude pravosnažna, ako ne bude oslobađajuća, ja sam potpuno spremna da mi preinače to u zatvorsku kaznu. Neću da platim, i 'ladno ću ići u zatvor. Ako državu nije sramota, nije ni mene, idemo do kraja“, zaključuje Ćorović u razgovoru za Buku.