Zbog negativnih konotacija građana iz Banjaluke povučena izložba nagrađene studentkinje

Danas je zbog niza negativnih konotacija građana povučena izložba koja je sinoć otvorena u izlogu Galerije Plus, saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Banjaluka.

BUKA/M.I.D. / 17. Oktobar 2020

Foto: BUKA

 

"Izložba nagrađene studentkinje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Milene Ivić od danas je povučena. Odluku o povlačenju izložbe su donijeli umjetnica i kustoskinja izložbe zbog pritužbi koje su uslijedile nakon otvaranja postavke u izlogu Galerije Plus koja je izazvala niz negativnih konotacija građana. Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske kao mjesto otvorenog dijaloga i umjetničkih sloboda smatra da u profesionlanom smislu izložba je poštovala želju umjetnice, autorke izložbe i rad prezentovala na način kako je njena koncepcija nalagala", saopšteno je iz MSU RS.

Dodaju da ovakve situacije otvaraju prostor za diskusiju i javni dijalog kao i različita razmišljanja o poziciji savremene umjetnosti u društvu.

"Zbog toga ćemo u dogledno vrijeme, prateći epidemiološku situaciju organizovati javnu tribinu na koju ćemo pozvati sve zainteresovane da javno iznesu svoje mišljenje", ističu iz MSU RS.

 

 

Podsjetimo da je u Galeriji Plus juče u 18 časova otvorena izložba Milene Ivić „Šta da radimo sa svom ovom slobodom?“.

Umjetnica Milena Ivić dobitnica je prošlogodišnje nagrade Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na Izložbi završne godine Likovnog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjaluci, koju Muzej dodjeljuje posljednjih devetnaest godina. Nagrada za najbolji završni rad na četvrtoj godini studijskog ciklusa od 2017. godine podrazumijeva da sa osvojenom nagradom umjetnik/-ica dobije priliku za organizaciju izložbe u Galeriji Plus i to u terminu koji se poklapa sa završnom izložbom studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Milena Ivić mlada je umjetnica čije je interesovanje usmjereno ka feminističkoj umjetnosti i preispitivanju ženske rodne uloge u savremenom društvu, ali i ka preispitivanju položaja umjetnika/umjetnica na umjetničkoj sceni, njihovom odnosu prema sopstvenom radu i uopšteno odnosu ustanova kulture prema autorima. Izložba je postavljena u izlogu Galerije. Ovakvom postavkom, koja ne zahtijeva ulazak u sam galerijski prostor, nego se posmatra iz spoljašnjosti, eliminiše se ograničen pristup izložbi – radno vrijeme ne predstavlja ograničavajući faktor, a iako fizički odvojena od posmatrača staklom i naglašena osvjetljenjem, izložba se uklapa u svakodnevicu tako što postaje vidljivija ne samo onome ko je došao s namjerom da je pogleda već i svim prolaznicima. Radovi „Kriminalni milje”, „Usnila je dubok sanak” i „Kastratorka” direktno se referišu na feminističku tematiku, dok je instalacija „Bez naziva” svojevrsna mapa uma autorke, pomoću koje ona predstavlja svoj stvaralački proces. Instalacija se sastoji od improvizovanog kreveta, smještenog pored zida gdje su nalijepljeni crteži i tekstovi koji posmatraču pružaju uvid u misaone tokove same autorke. Ovaj rad podložan je promjenama i koncipiran je tako da uvijek ostane nedovršen, odnosno da se konstantno dopunjuje.

Kustos izložbe je predsjednik stručnog žirija Muzeja, Maša Čavić a izložba je trebala biti otvorena do 16. novembra.

Milena Ivić rođena je 1995. godine u Novom Sadu. Završila je Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsjek Grafički dizajn. Učestvovala je na nekoliko kolektivnih izložbi. Godine 2019. stručni žiri MSURS izdvojio je njezino stvaralaštvo, u kojem je primarna posvećenost konceptu i naraciji kao načinu izražavanja promišljanja. Trenutno je na master studijima na banjalučkoj Akademiji, gdje istražuje u medijima savremenog crteža, instalacije i performansa.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.