Ronioci zaronili u najdublji dio okeana. Našli plastičnu vrećicu i omot slatkiša

NAKON što je američki istraživač izveo do sada najdublji zaron s ljudskom posadom, vratio se na površinu s obeshrabrujućim vijestima. Naime, na dnu Marijanske brazde našao je plastično smeće, javlja CNN.

BUKA portal / 14. Maj 2019

Victor Vescovo zaronio je na dubinu od 10.927 metara kako bi stigao do Challenger Deepa, koji se nalazi na južnom dijelu Marijanske brazde. Vescovo je to učinio u sklopu misije koja ima za cilj mapirati najdublja podvodna mjesta na svijetu.

Plastična vrećica i omoti od slatkiša

Putovao je gotovo 11 kilometara u dubinu oceana te zaronom u trajanju od četiri sata postavio rekord najdubljeg pojedinačnog ronjenja u povijesti. Prethodni rekord držao je James Cameron, redatelj "Titanica", sa zaronom iz 2012. godine.

Osim što je na dnu najdubljeg dijela svijeta pronašao četiri nove životinjske vrste, Vescovo je tamo uočio plastičnu vrećicu i omote od slatkiša.

Najdublja brazda na cijelom svijetu


Marijanska brazda najdublja je brazda u Tihom oceanu, a ujedno i najdublja na cijelom svijetu. Za usporedbu, ta brazda ponire više u dubinu nego što najviša planina na svijetu, Mount Everest, u visinu.

Victor Vescovo, 53-godišnji poslovni čovjek s iskustvom u pomorstvu, podmornicom naziva The Limiting Factor snima i mapira za Discovery Channel pet najdubljih točaka naših oceana u sklopu ekspedicije Five Deeps Expedition. Osim što je posjetio Marijansku brazdu, snimao je i South Sandwich Trench, Javansku brazdu i Portorikansku brazdu. Trebao bi još istražiti Molloy Deep u Arktičkom oceanu, što je predviđeno za kolovoz 2019. godine.

Nevjerojatno biće

Kao što smo već pisali na Indexu, u najvećim dubinama Indijskog oceana Vescovo je nedavno snimio misteriozno novo biće koje podsjeća na meduzu.

Prilikom ronjenja u Javanskoj brazdi, najdubljoj točki Indijskog oceana, on i njegov tim uočili su biće za koje se vjeruje da je nova vrsta plaštenjaka, skupine morskih životinja koje su vrećastog oblika i obično žive pričvršćene za morsko dno. Biće su opisali kao "nevjerojatnu želatinastu životinju" koja "ne sliči ničemu što smo do sada vidjeli".

Preuzeto sa Index.hr


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.