<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tri najrealnije opcije za formiranje Vlade Federacije

Prošla su puna tri mjeseca od održavanja Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, a proces formiranja vlasti još nije završen. Ambasadori zemalja Evropske unije u BiH više su puta podržali najbrže formiranje vlasti na nivou države, nadajući se reformama i ubrazanju EU puta. No, puno teže ide na nižim nivoima vlasti. Entitet Republika Srpska vlast je formirala krajem prošle godine, ali taj proces u drugom bh entitetu čini se daleko je od završetka.

17. februar 2023, 4:24

Naime, iako su izabrani članovi kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma FBiH, zapelo je kod izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH.

U federalno predsjedništvo izabrani su Lidija Bradara (HDZ BiH), Igor Stojanović (SDP) i Refik Lendo (SDA). Njih troje između sebe treba da izaberu predsjednika/cu, dok ostalo dvoje ostaje na poziciji potpredsjednika/ce. Dogovor su stranke sedmorke sa HDZ-om  postigle, predsjednica će biti Lidija Bradara, a SDP će dobiti mjesto premijera.

Da sve ne ide glatko bilo je jasno još u januaru nakon raspada Osmorke i izbacivanja pokreta Za nove generacije iz ovog širokog bloka, od stranke Trojke, kada je lider SDP-a i kandidat za federalnog premijera Nermin Nikšić odgovarajući na pitanje BUKE rekao da više ni u šta nije siguran pa ni u to da će biti premijer. Za novu federalnu koaliciju najveća prepreka je SDA-ov Refik Lendo koji kao (pot)predsjednik FBiH ima mogućnost blokiranja donošenja odluka, pa i imenovanja Vlade FBiH.

Prije nekoliko sedmica u izjavi za BUKU Lendo je bio iznenađen našim upitom da li će blokirati procese u FBiH rekavši da nije došao tu da blokira, te da on to neće i ne može raditi.

Nedugo zatim, naše pitanje pokazalo se opravdanim. Lendo se nije pojavio na dva sastanka na kojem je trebalo da učestvuje u izboru predsjednika/ce FBiH. Naknadno je na press konferenciji rekao kako nema izbora predsjednika FBiH dok se SDA, HDZ i SDP ne dogovore ko će biti premijer.

“Bez stranke SDA nema procesa u ovom dijelu. SDA je pobjednik ovih izbora”, rekao je Lendo novinarima.

Zanimljivo da Lendo dolazi iz stranke (SDA) koja je godinama optuživala  (s pravom) SNSD i HDZ BiH da blokiraju političke procese u BiH, da bi se sada pokazalo da su i oni skloni tim radnjama kada se u pitanje dovode njihov opstanak na vlasti.

Izbor predsjednika Federacije moguć je i bez Lende jer prema zakonu ukoliko se ne dogovore  tri kandidata onda to radi Predstavnički dom, ali bez Lende nema izbora Vlade FBiH.

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da je sada jasno da SDA pokazuje nevjerovatan očaj za ulaskom u vlast i još veći strah od odlaska u opoziciju.

„Za to imaju i opravdane razloge. Svjesni su da će odlaskom u opoziciju izgubiti veliki broj svojih članova, ali i dugogodišnjih funkcionera, koji će svoje fotelje pokušati zadržati promjenom stranke. To sa sobom nosi i gubitak finansijske podrške koje stranke dobijaju preko svojih direktora u javnim poduzećima, posebno onaj dio koji dobiju na nelegalan način“, rekla je Marić za BUKU.

Zbog toga možemo očekivati, dodaje, da će SDA učiniti sve da dobije bar jedan dio vlasti kako bi povećali šansu za preživljavanje do narednih izbora.

„To se vidi i po tome što nisu štedjeli novac za kupovinu kantonalnih zastupnika, preko kojih su i na nedemokratski način došli do većine u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH. Bilo bi nerealno od njih očekivati da će se ponašati kao SDP nakon izbora 2014. SDP je dostojanstveno podnijela poraz i povukla se u opoziciju. Umjesto da blokiraju formiranje federalne vlasti, oni su se odlučili da u Klubu Srba podrže Milana Dunovića iz DF-a za potpredsjednika FBiH. DF je tada u Klubu Srba imao samo jednog kandidata. Paradoks je da DF sada odbija da uradi isto za SDP u Klubu Bošnjaka i za to pronalaze različita opravdanja“, govori Marić.

Sitarski: Lendo Federaciju drži u još fragilnijem institucionalnom stanju nego što je bila do sad

Politički analitičar Milan Sitarski ne slaže se sa sugestijom da se SDA ponaša kao SNSD i HDZ u protekle četiri godine.

“Ta stranka trenutno ne koristi svoje, inače  legitimno, pravo da njen pripadnik rukovodstva FBiH, Refik Lendo, neovisno o tome kako je došao do te pozicije, ne daje suglasnost da se nekome dodijeli mandat za sastav Vlade u kojoj SDA ne bi imala svoje ministre. On, naprotiv, opstruira sam prethodni postupak izbora Predsjednika i dva dopredsjednika Federacije između troje pripadnika/ca tog rukovodstva, što je do sad nezapamćen postupak. Gospodin Lendo tvrdi da samo čeka službenu ovjeru izbora njih troje na sadašnje pozicije i druge administrativne procedure, ali se čini da on u stvari uvjetuje izbor najviših dužnosnika FBiH prethodnim dogovorom o sastavu Vlade, čime Federaciju drži u još fragilnijem institucionalnom stanju nego što je bila do sad”, mišljenja je Sitarski.

OHR (ne)će intervenisati

Ako SDA nastavi sa opstrukcijama i blokira izbor Federalne vlade, ostaju tri opcije:  reakcija visokog predstavnika, vlada u tehničkom mandatu ili koalicija SDA sa SDP-om. Šta je najrealnije?

„Najrealnije je da će Schmidt reagovati jer ukoliko dozvoli da SDA blokira formiranje vlasti u FBiH, to bi značilo da su sve njegove odluke pred izbore bile uzaludne. Opcija da Novalić ostane premijer bi bila poražavajuća i ponižavajuća za sve birače koji su SDA kaznile na izborima na način da nisu dobili dovoljno glasova da uđu u vlast“, mišljenja je Marić.

Dok je visoki predstavnik u BiH bio Valentin Inzko izgledalo je kao da je vrijeme bonskih ovlasti prošlo, ali Schmidt nas je razuvjerio. Iako je više puta za manje od dvije godine koristio bonske ovlasti, mnogi su stava da visoki predstavnik u BiH, iako ima neupitnu podršku članica Vijeća za implementaciju mira za rad, neće nametati dodatna rješenja kako bi otkočio proces formiranja federalne vlasti.

Politički analitičar Milan Sitarski takođe je mišljenja da OHR neće intervenisati.

“Reakcija visokog predstavnika nije realna niti bi bila poželjna i prihvatljiva, dok opstanak Novalićeve vlade u trećem mandatu od izbora poslije kojih je izabrana također nije niti poželjna niti prihvatljiva opcija, ali se bojim da bi mogla biti realna. Najmanje loša opcija u ovoj situaciji bi bilo sastavljanje Vlade FBiH uz participaciju SDA, ali bi u toj varijanti i HDZ i SDP i eventualno ostale stranke Trojke ili Osmorke koje bi u tu vladu ušle trebale jasno obznaniti javnosti da je to potez iznuđen ucjenom SDA kako bi se izbjegla još lošija varijanta nastavka blokade, te koji neće omesti normalno funkcioniranje Vijeća ministara BiH u postojećem sastavu”, mišljenja je Sitarski.

Kao jedan od razloga zašto je manje izvjesno da SDP čini vlast sa SDA Marić navodi činjenicu da je SDP odmah nakon izbora mogao ući u vlast sa SDA, ali je ostao dosljedan svojim partnerima i biračima.

„Nažalost. Neke manje stranke koje su se naknadno priključile Trojci su to zloupotrijebile i počele su postavljati nerealne zahtjeve za broj glasova koji su postigli, te su počeli raditi iza leđa i time izigravati volju naroda. Tako je SBiH uz pomoć NES-a i ZNG dobila delegata u Domu naroda državnog parlamenta iako nema nijednog zastupnika u Predstavničkom domu BiH, što je bio jasna poruka birača da ne žele da ih oni zastupaju. Uprkos svim tim prevarama i izazovima vjerujem da će Nikšić ostati vjeran Trojki, te da će nekako uspjeti formirati vlast i smijeniti Novalića i njegovu vladu, koja već četiri godine nelegalno vlada budžetskim milijardama građana Federacije BiH“, zaključuje Marić.

Summa summarum, sve opcije su moguće, i ništa ne bi bilo čudno za bh. političku scenu, pa i nastavak vlade pod rukovodstvom Fadila Novalića koja je već jedan cijeli mandat provela u tehničkom mandatu i to bez nekoliko ministara.