<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svaki građanin BiH prošle godine uplatio 500 KM više PDV-a!

Vaš komentar?

17. februar 2023, 12:59

"Politička trgovina, mešetarenja i poigravanja na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, ušla su u završnu fazu", tvrdi u intervjuu Jedan za BHRT predsjednik Partije demokratskog progresa i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Branislav Borenović. 

Komentirajući činjenicu kako je SNSD, koji se prije oktobarskih izbora prošle godine protivio smanjenju akciza na gorivo, ipak, osvojio najviše glasova u RS-u, Borenović je rekao:

"Meni je bilo čudno da je SNSD ostao jedini, u periodu prije izbora, kada je počela energetska kriza, kada je počeo sukob u Ukrajini, da su ostali nevjerovanto dosljedni da zaustave ukidanje akciza.(...) Jasno je bilo da je jedina stranka koja je bila protiv da pojeftini gorivo za pola marke, na šest mjeseci, bio SNSD, da je jedina stranka koja je bila protiv smanjenja stope PDV-a sa 17% na 5% za osnovne životne namirnice bio SNSD", kaže Borenović.

Lider PDP-a navodi da građani kupovinom hljeba, mlijeka, plaćanjem komunalija, uplaćuju u budžet PDV koji je prošle godine bio veći za milijardu i 500 miliona u odnosu na 2021. godinu.

"Svako od vas, sve i jedan čovjek, ako je  tri miliona ljudi koji žive u BiH, svaki je uplatio 500 maraka više PDV-a, nego prethodne godine. Hoću da se vrati kroz akcize bar nešto", smatra Borenović.

U intervjuu Jedan koji se emituje večeras u 20:00 sati Borenović govori i o evropskom putu BiH, ekonomiji u RS-u, inflaciji, stanju u PDP-u.