Pušten na slobodu nakon 36 godina zatvorske kazne zbog 50 dolara

Muškarac iz Alabame koji je odslužio 36 godina zatvorske kazne zbog krađe 50 dolara izlazi na slobodu, piše Guardian.

M.P. / 30. August 2019

Alvin Kennard je 1983. godine osuđen na nesrazmjerno visoku zatvorsku kaznu prema "zakonu o tri prekršaja“. 

Nakon više od tri decenije provedene u zatvoru zbog toga što je ukrao $50.75 iz pekare u svojim ranim dvadesetim biće pušten na slobodu.

Alvin Kennard proglašen je krivim za pljačku nakon incidenta u pekari. Imao je samo 22 godine kada je otišao u zatvor.

Sada, 36 godina kasnije, ovaj 58-godišnjak će konačno biti slobodan, nakon što je sudija naredio njegovo puštanje iz zatvora Donaldson u gradu Bessemer.

Kennard je dobio nesrazmjerno visoku kaznu prema starom zakonu države Alabama poznatom kao "zakon o tri prekršaja". Ranije je bio osuđen na tri godine uslovne kazne zbog provala.

 
Ono što je izuzetno u njegovom slučaju jeste to što je, iako je mislio da će ostatak života provesti u zatvoru, u potpunosti promijenio svoj život i sada je oduševljen  prilikom koja mu se pružila. Ostao je blizak sa porodicom, tako da ima njihovu ogromnu podršku.

Kennard je imao sreće jer je njegov slučaj uočio suosjećajni sudija, a postoji još stotine zatvorenika u sličnoj situaciji koji su još uvijek u zatvoru jer nemaju advokata.

“Izuzetno je nefer i nepravedno da stotine ljudi u Alabami služi doživotnu kaznu bez prava na pomilovanje za nenasilne zločine”, kazala je Kennardova advokatica, a prenosi Guardian.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.