PRED ZATVARANJEM: “Ako ne dobijemo pomoć, do kraja godine bez posla će ostati 7.000 radnika u RS”

Kriza sve dublja!

Tatjana Čalić / 14. Oktobar 2020

“Dio smo privredne grane koja je najviše pogođena pandemijom jer su mjere koje su uvedene najrigoroznije u regionu“, poruka je koju su uputili i danas iz Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske "Horeka". Na konferenciji, kojoj su prisustvovali i predstavnici institucija i političkih partija predstavljeni su probleme sa kojima se susreće ugostiteljstvo, hotelijerstvo i turizam u Srpskoj zbog epidemije virusa korona, kao i prijedloge rješenja kako bi se spasila radna mjesta i privreda.

Kako je rečeno danas, od početka pandemije  u ovom sektoru je više od 2.000 radnika ostalo bez posla, a ulaskom u zimski period zbog zatvaranja bašti, propisanih mjera distance i bez pomoći Vlade RS očekuju se masovnija otpuštanja radnika.

 “Ukoliko nam nadležni ne izađu u susret, slijedi zatvaranje objekata i otpuštanje najmanje 7.000 radnika”, istakao Mišo Kuzmanović, predsjednika Skupštine udruženja, podsjećajući i da je izostala pomoć Vlade i lokalnih zajednica osim za mjesece kada je restoranima I kafićima bio zabranjen rad. 

"Dolazimo do zime gdje ulazimo objekte, pod ovim epidemiološkim mjerama jako teško možemo da opstanemo. Deset kvadrata na jedan sto za četiri osobe - svjesni smo da veliki broj malih lokala neće moći da opstane. Prihodi su pali, samim tim što su nam stavili velike epidemiološke mjere pali su za 50 do 70 odsto, tako da jako teško će biti uopšte preživjeti", rekao je Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja.

U još većoj krizi su, naglašeno je, gradski hoteli čiji su kapaciteti proteklih mjeseci bili popunjeni tek između 7 i 12 posto, što je dovelo do smanjenja prihoda i do 70 posto, a posljednju pomoć od Vlade su dobli u maju. Potom slijede turističke agencije čiji su prihodi smanjeni i do 80 posto u odnosu na vrijeme prije pandemije, a više od dvije trećine agencija je pred gašenjem jer nema nikakvu poslovnu djelatnost.

U najgoroj poziciji i bez bilo kakvih prihoda sve ove mjesece su noćni klubovi i svadbeni saloni, naglašeno je, te je izražna želja da se noćnim klubovima dozvoli rad od 20 časova do dva iza ponoći, te da im se uplati jednokratna pomoću iznosu od 3.000 KM po klubu za troškove kirije i materijalne troškove.

Neke od predloženih mjera koje bi mogle spasiti ovu privrednu granu, ali i radna mjesta, su i povlaštena stopa za uplatu doprinosa, subvencije za uplatu doprinosa za zaposlene u restoranima,  kafićima i hotelima, smanjenje cijena struje i RTV takse za hotele, produženje važenja turističkih vaučera do 15. marta iduće godine, ili dok se ne potroši za to planirana suma od pet miliona maraka.

Predložena je i jednokratan pomoć hotelima u iznosu od po 1.000 KM po hotelskoj sobi, potom smanjenje obavezne distance sa dva metra na metar i po, povećanje maksimalalnog broja gostiju na šestoro za stolom, ukoliko je on veći od standardnog, te korištenje šanka u kafićima, ako je na šanku ugrađena pleksiglas pregrada.

Ugostitelji i hotelijeri traže i ublažavanje epidemioloških mjera, kako tokom zime ne bi ostali bez gostiju i bili primorani da zatvore objekte. Takođe su istakli i da se nadaju da će nadležne institucije shvatiti u kakvim su problemima i da će zajednički doći do rješenja, kao bi se saučuvao najzdraviji dio ove privredne grade, ali i radna mjesta.


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.