Politički analitičar Velizar Antić za BUKU: Bahatost je odlučila ovakav ishod izbora!

Građani nisu više mogli da trpe bahatost

Maja Isović Dobrijević / 16. Novembar 2020

Foto: BUKA

 

Politički analitičar Velizar Antić kaže da su lokalni izbori u BiH protekli u jednoj do sada neviđenoj situaciji pandemije.

“Čitava predizborna kampanja je bila pod ovim uticajem pa nismo imali onakve predizborne kampanje na koje smo se do sada navikli. Drugi utisak je da je, možda upravo zbog korone, protekla u dosta fer i korektnim odnosima između protivkandidata. Nismo imali teških reči, optužbi, podmetanja, kao što je to do sada bio slučaj. Moguće da je na ovu fer i korektnu kampanju uticaj imalo i to da nije bilo tv duela između protivkandidata pa je i sama tenzija malo splasnula”, rekao je za BUKU Antić.

Dodaje da je najjači utisak izbora taj da su SNSD i vlast u Republici Srpskoj izgubili dva najveća grada, Banjaluku i Bijeljinu.

“Dok bi poraz u Bijeljini nekako i mogli da prežale, jer je taj grad i do sada bio bastion opozicije, mislim da gubitak Banjaluke, kao svojevrsnog bastion SNSD-a, jako teško mogu da private i da se pomire sa tom činjenicom”, pojašnjava.

Kada je riječ o političkoj promjeni koja se desila u Banjaluci, Prijedoru i Bijeljini Antić kaže da sva tri grada imaju određene specifičnosti i tako ih treba i posmatrati.

“Pre svega, treba sačekati da vidimo konačne rezultate glasanja za odbornike i ko će u ovim gradovima imati odborničku većinu. Ukoliko analiziramo samo gradonačelnike situacija je sledeća: Banjaluka je ogromna promena i možemo zaključiti da se nastavio trend iz 2018. godine kada je opozicija u ovom gradu dobila veći broj glasova od vlasti. Taj trend se samo nastavio i na ovim izborima. Jasno je da postoji veliko nezadovoljstvo naroda sa ovom vlasti. U Prijedoru je kandidat SNSD-a dobio isključivo zbog činjenice da je opozicija, ukoliko i DNS posmatramo kao opoziciju, išla u dve kolone. Da je opozicija imala jednog kandidata, sasvim je sigurno da bi taj kandidat bio i gradonačelnik. Bijeljina je pokazala da nisu dovoljne političke trgovine da bi se formirala vlast, već da je volja naroda ta koja je iznad dogovora političkih elita. I ovde je politika Milorada Dodika sa potkupljivanjem poličara doživela potpuni poraz”, ističe Antić.

Velizar kaže da je u Banjaluci očigledno došlo do zasićenja naroda ponašanjem vladajućih stranaka.

“Mislim da građani pre svega nisu više mogli da trpe bahatost. To je možda i najbolja reč koja opisuje ponašanje celokupne garniture vlasti u prethodnom period, i to od običnih članova do političara. Mislim da su se oni u velikoj meri odnarodili od sopstvenog naroda i pomislili da mogu da rade šta god hoće. Mislim da je upravo ta bahatost odlučila ovakav ishod. Pri tom ne mislim samo na bivšeg gradonačelnika i njegov tim, nego na celokupnu vladajuću strukturu u Republici Srpskoj”, rekao je Antić.

MOGUĆ DOMINO EFEKAT U CIJELOJ RS

On dodaje da Dodikova odluka o tome da preuzima odbor stranke u Banjaluci poručuje da je veliko nezadovoljstvo u SNSD-u, jer su svesni šta u suštini znači ovaj poraz koji su pretrpeli u Banjaluci.

“Sada se može desiti jedan domino efekat u celoj Republici Srpskoj i toga su jako dobro svesni u SNSD-u. Takođe, govori nam i da postoje sukobi i struje u ovoj partiji o kojima se do sada samo šuškalo a verujem da će u sledećim danima it e stvari izaći na površinu. U svakom slučaju očekuje nas buran razvoj događaja u ovoj stranci u Banjaluci”, ističe naš sagovornik.

Antić ističe da novoj vlasti treba stalno ponavljati da ne smije da se ponaša na onaj način na koji se ponašala prethodna.

“Da moraju da uvode nove standarde i ponašanje prema građanima i da grade jedan drugačiji odnos prema njima. Ali najznačajnije je da ne stavljaju interes svoje političke partije iznad interesa naroda. Ukoliko se to dogodi jasno je šta treba raditi i sa tom vlasti. Jako je bitno da se uspostavi taj sistem i mehanizam smenjivosti vlasti. Da na smenu vlasti gledamo kao na nešto najnormalnije, pa čak i kao na nešto što je jako potrebno posle određenog perioda. Kod nas ljudi gubitak vlasti shvataju kao tragediju. A to se dešava iz razloga što vlast koriste za ostvarenje svojih sopstvenih interesa a ne interesa naroda”, kaže Antić.

Na kraju naš sagovornik kaže da prije svega treba sačekati rezultate izbora za odbornike.

“Zatim treba videti da li će novi gradonačelnik uspeti da formira većinu u gradskoj skupštini koja će mu pomoći da sprovodi svoju politiku. Ukoliko to uspe, moći ćemo jasno da vidimo kapacitet novog gradonačelnika. Ukoliko ne uspe da formira većinu koja će podržavati njegove odluke i politiku već će raditi na blokiranju njegovih odluka, možemo ući u jedan jako težak period za sam grad i u nešto što neće dobro doneti nikome, ni novom gradonačelniku, ni odbornicima koji ga blokiraju i opstruišu a sve će da trpe građani”, kaže Antić za naš portal.

Vezan tekst:

Dejan Lučka za BUKU: Građanima je dosadio despotizam!

 

 

 

 


Buka preporuka

Izbori u BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.