Najhladnije aprilsko jutro ikada zabilježeno u Sloveniji

U Sloveniji je danas osvanulo veoma hladno jutro sa temperaturama koje su se spustile 20 stepeni ispod nule na jugu zemlje, što je najhladnije aprilsko jutro ikada zabilježeno.

BUKA portal / 07. April 2021

 

Najniža jutarnja temperatura, minus 20,6 stepeni, zabilježena je u mestu Nova Vas u južnoj Sloveniji, a prethodna rekordna najniža temperatura u aprilu od 19,8 stepeni izmjerena je u obližnjem Babnom Polju 1970. godine, objavila je slovenačka Agencija za životnu sredinu (ARSO), a prenosi STA.

Sva mjerna mjesta ARSO zabilježila su jutros temperature ispod nule, osim Markoveca na obali gdje je živa pokazala 1,3 stepena.

U Kočevju na jugoistoku je izmjereno minus 13 stepeni, u Celju minus 5, u Ljubljani minus 4 i Sečovlju na obali minus 2.

U brojnim oblastima ovo je bio najhladniji početak dana u aprilu u posljednjih 70 godina, ali moglo bi biti da je živa pala na najniži nivo u posljednjih više od sto godina, objavila je ARSO.

U Postojni, Novoj Vasi i Babnom Polju jutro danas je bilo i najhladnije ove zime, pokazuju najnoviji podaci.

"Nikada ranije nije zabilježena najniža temperatura zimske sezone u aprilu, to je izuzetno rijetko čak i za mart", saopštila je ARSO.

Prema najavama, u četvrtak se očekuje još jedan jutarnji mraz.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.