EU planira do jula vakcinisati 70 posto odrasle populacije

Evropska unija planira da će 70 posto odrasle populacije primiti vakcinu protiv COVID-19 koje se trebaju distribuirati zemljama članicama do kraja juna.

BUKA portal / 06. April 2021

Zvaničnici EU-a objavili su da je od početka ove godine do kraja marta zemljama članicama već isporučeno 100 miliona doza vakcina. Planirano je da se do kraja juna distribuira 360 ​​miliona doza vakcina protiv COVID-19.

Cilj je da do kraja drugog kvartala, odnosno do kraja juna, bude vakcinisano 70 posto odrasle populacije u zemljama EU-a u kojima ukupno živi oko 450 miliona stanovnika.

Stefan De Keersmaecker, glasnogovornik Evropske komisije, na dnevnoj konferenciji za medije kazao je da se vakcinacijom može postići potrebni kolektivni imunitet u borbi protiv koronavirusa.

“Međutim, to i dalje ovisi o isporuci vakcina i programima vakcinacije koje provode države članice”, rekao je De Keersmaecker.

Evropska agencija za lijekove (EMA) do sada je odobrila upotrebu četiri vakcine protiv koronavirusa u članicama EU-a. To su vakcine koje su proizvele kompanije BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson and Johnson.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.