Borenović: Stanje ne može promijeniti zajednička vlada već unutrašnji konsenzus

Nikakva prelazna i zajednička vlada ne dolazi u obzir to je samo odvlačenje pažnje od suštine problema, a to je da ne možemo imati korektne odnose dok se nameću odluke i favorizuje jedna strana.

BUKA portal / 30. Juli 2021

 

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a je u svom obraćanju nakon posebne sjednice NSRS rekao da samo unutrašnji konsenzus i dogovor može spasiti BiH od dublje krize te dodao da "političari iz Federacije BiH trebaju shvatiti da njihove kolege u RS "ne prihvataju nametnute Inzkove odluke".

Borenović je istakao da ukoliko su se politički predstavnici uspjeli složiti i oko mnogo ozbiljnijih tema u BiH, poput NATO puta, povećanja akciza i sl., mišljenja je da bi se moglo i trebalo pronaći zajedničko rješenje i za nametnutu Inzkovu odluku.

“Politički faktori u BiH trebaju shvatiti da samo unutrašnji dogovori, konsenzus i uvažavanja stava iz RS mogu stabilizovati situaciju u BiH. To trebaju shvatiti kolege iz drugog entiteta, a ukoliko ne dođe do toga, onda ćemo ući samo u dublju političku krizu. Bez unutrašnjeg dogovora, sve ostalo je obesmišljenje koje može nanijeti štetu BiH”, naveo je Borenović.

O zajedničkoj vladi

Dalje je naveo da se trenutno stanje ne može prevazići nikakvom zajedničkom vladom.

“Nikakva prelazna i zajednička vlada ne dolazi u obzir to je samo odvlačenje pažnje od suštine problema, a to je da ne možemo imati korektne odnose dok se nameću odluke i favorizuje jedna strana. Samo unutrašnji konsenzus i dogovor je ključan i to što prije shvate politički lideri prije ćemo se dogovoriti. Također trebaju biti svjesni da mi iz RS ne prihvatamo nametnutu odluku i da se ne može nametnuti nešto što pola zemlje ne prihvata”, istakao je Borenović.

Smatra da postoji rješenje da se postupi onako kako je i NSRS, a koja je kroz parlamentarnu proceduru usvojila Prijedlog zakona kojim se odbacuje Inzkova odluka.

“Da se ovaj problem riješi kroz parlamentarnu proceduru te tako donese odluka koja će biti prihvatljiva za sve. Sve ostalo je avantura i prolongiranje donošenja takve odluke može samo zakomplikovati situaciju u BiH. I ko god misli da je blizu septembar te da će se tada nastaviti rad institucija, to je neozbiljno od nekih kolega. Inzkovo nametanje odluka je podrška jačanju konflikta i tenzija”, poručio je Borenović.

NSRS usvojila dva zakona i jedan zaključak

Podsjetimo, NSRS je danas na posebnoj sjednici donesena i usvojena dva zakona te jedan zaključak.

Riječ je o Zakonu o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koja se odnosi na Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH po hitnom postupku, zatim Zakonu o dopuni Krivičnog zakonika RS po hitnom postupku te Zaključki kojim se prihvata zaključak sa sastanka predsjednika partija koji je održan 26. jula ove godine.

 

N1


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.