Banski dvor: Publika uživala u 210 različitih programa u 2021. godini

Povodom završetka još jedne veoma izazovne sezone, Banski dvor – Kulturni centar organizovao je novogodišnji prijem za medije na kojem su predstavljeni rezultati i rekapitulacija svih programskih aktivnosti realizovanih u 2021. godini.

BUKA portal / 29. Decembar 2021

 

-Iako je i protekla sezona u organizacionom smislu bila veoma zahtjevna i u značajnoj mjeri  opterećena okolnostima „nove normalnosti“, Banski dvor je ponovo uspio u svojoj osnovnoj namjeri – da prilagodi svoj rad trenutnim okolnostima  i uz poštovanje svih propisanih mjera održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja u uslovima trajanja pandemije koronavirusa. Bez obzira na sve otežavajuće okolonosti, zadovoljstvo nam je što možemo saopštiti da smo na kraju  ipak došli do broja od preko 140 raznovrsnih (muzičkih, likovnih, književnih i filmskih) programskih sadržaja koji su u ovoj godini realizovani u vlastitoj produkciji Banskog dvora. Kada se njima pridodaju i ostali programi i događaji koji su realizovani u kooprodukciji i partnerstvu sa drugim organizatorima, dolazimo do ukupno 210 različitih programa koji su u 2021. godini održani u Banskom dvoru. Sve ovo su razlozi zbog kojih je Banski dvor danas regionalno prepoznatljiv kulturni centar i prostor u koji se rado vraćaju i dolaze i značajni internacionalni umjetnici – rekao je  Mladen Matović, direktor Banskog dvora - Kulturnog centra.

Posebno smo ponosni na činjenicu što smo uspjeli nastaviti tradiciju naših višednevnih  festivalskih manifestacija - Internacionalnog muzičkog festivala „JESENJA SONATA“  i Festivala džez muzike „INTIME JAZZ FEST“  koji su u 2021. godini doživjeli svoje četvrto izdanje i ugostili neka od najznačajnijih imena umjetničke i džez muzike današnjice  

-Ovo je godina u kojoj smo uspješno realizovali i prvu koncertnu sezonu ansambla „BAN SVETISLAV TISA MILOSAVLJEVIĆ“ – novoosnovanog gudačkog kamernog orkestra pri našoj ustanovi a koji je pored više nastupa u Republici Srpskoj održao i veoma zapažen  cjelovečernji koncert u Nišu. Takođe, u ovoj godini smo završili i adaptaciju dva slikarska ateljea na drugom spratu Banskog dvora a koji će u budućnosti biti potpuno u funkciji realizacije rezidencijalnih programa – novog programskog  segmenta iz oblasti likovne umjetnosti. U toku su i završne aktivnosti na formiranju i kompletiranju stalne izložbene postavke iz doba Vrbaske banovine, a koju će najvećim dijelom činiti porodična zaostavština bana Todora Lazarevića - naglasio je Matović.

Proteklu sezonu smo doživjeli kao još jednu misiju u okviru koje smo nastojali da kroz kulturu i umjetnost damo svoj doprinos u lakšem prevazilaženju teških dana i mjeseci koje je sa sobom donijela pandemija. Iako nam trenutna globalna situacija ne ostavlja previše prostora za optimizam, Banski dvor kao i u proteklom periodu hrabro i „donkihotovski“ ulazi u narednu sezonu, sa ambicioznim planovima  i željom da kao i do sada bude reprezentativan ambasador kulture i umjetnosti grada Banja Luka i Republike Srpske.

U 2022.  godini Banski dvor se priprema da proslavi  značajan jubilej – 90 godina postojanja i rada ustanove, a u sklopu kojeg će se organizovati poseban dvomjesečni program i veliki broj reprezentativnih kulturnih sadržaja i aktivnosti posvećenih ovoj značajnoj godišnjici.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.