<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Erdeli: Kraljevi terijera (FOTO)

Erdel terijer (Airedale terrier) je najveći terijer koji svojim izgledom prezentuje spoj snage i elegancije. Ponosan, teži dominaciji nad drugima, ali nije agresivan prema drugim psima i ljudima.

19. septembar 2013, 12:00

Ova rasa je porijeklom iz područja Airedale u Yorkshire, Engleska, i nazivaju se "Kraljevi terijera". Nastao je ukrštanjem starih engleskih terijera sa psom vidrašem i velškim goničem (Welsh Harrier). U početku su bili namijenjeni lovu na vidre u području reke Aire, a kasnije su se sve više koristili kao vojni i policijski radni psi.

Dlaka je čvrsta, oštra, lagano kovrdžava i gusta, najčešće crveno - smeđe boje sa crnim ili sivim plaštem.

Veoma su inteligentni i ne rijetko - duhoviti psi. Obožavaju društvo, pogotovu djece. To je temperamentan pas, veoma pokretljiv i traži akciju. Međutim, ovaj pas se ne može dresirati kao njemački ovčar jer je i tvdoglav. Obuka se mora primjeniti samo sa dosta igre, bez kazni i nikad vam neće poći za rukom da ga natjerate da istu radnju ponovi više puta jer će se zasititi i biće mu sve to dosadno. Ako nešto neće i ne želi, na to ga ne možete naterati.

Pogledajte fotografije "kraljeva terijera"...