<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Žil Vern: Zemlji nisu potrebni novi kontinenti već novi ljudi

Pogledajte neke od najzanimljivijih izreka, jednog od najznačajnijih pisaca naučne fantastike.

24. mart 2023, 4:49

Žil Vern je bio francuski pisac naučne fantastike, čiji romani i danas oduševljavaju ljubitelje ovog žanra u književnosti. Jedan od njegovih najpoznatijih i najuspješnijih romana je “20.000 milja pod morem” koji je objavljen 1869. godine. Rođen je 8. februara 1828. godine na ostrvu Nant u Francuskoj, a preminuo 24. marta 1905. godine u svom domu u Francuskoj.

Pogledajte neke od najzanimljivijih izreka, jednog od najznačajnijih pisaca naučne fantastike.

Citati i izreke – Žil Vern

Sve što jedan čovjek može da zamisli, drugi može da ostvari.

Gdje je života, tu je i nade.

Mi možemo da se zalažemo za ljudske zakone, ali ne smijemo da zanemarimo prirodne zakone.

Zemlji nisu potrebni novi kontinenti već novi ljudi.

Putovanje nam omogućava da obogatimo naše živote novim iskustvima, uživamo i da se obrazujemo, da naučimo da poštujemo druge kulture, uspostavimo prijateljstva, i iznad svega da doprinesemo međunarodnoj saradnji i miru širom svijeta.

Vjerovao je u to, kao što dobra žena vjeruje u leviatan (morsko čudovište pomenuto u Bibliji) – vjerom, ne logičnim razmišljanjem.

More je sve. Ono pokriva sedam desetina zemljine površine. Ono odiše čistoćom i zdravljem. Ono je beskrajna pustinja, gdje čovjek nikada nije usamljen, jer osjeća da život ključa na sve strane.

Vozovi, kao vrijeme i plima, ne zaustavljaju se ni za koga.

Koliko još možemo da idemo? Gdje su konačne granice u potrazi za putovanjima? Da li će čovečanstvo biti zadovoljno samo kada putovanja u svemir postanu lako dostupna i pristupačna?

Uprkos mišljenjima nekih zatucanih ljudi, koji bi zatvarali i ograničili ljudsku rasu samo na ovu planetu, kao u nekom čarobnom krugu koji se ne može prekoračiti, jednog dana ćemo putovati na Mjesec, na planete i zvijezde istom brzinom i sa istom bezbjednošću kao što sada putujemo od Liverpula do Njujorka!